La 579a Fira de Sant Bartomeu d’Artesa de Segre canvia de format per evitar les hores de màxima calor

La mostra, que se celebrarà el cap de setmana del 26 i 27 d’agost, prioritzarà els sopars-tast de productes locals al vespre i el mercat de fira, que també obrirà cap al tard i en el qual participaran una 80a d’expositors

Fira de Sant Bartomeu_1
photo_camera Presentació de la 579a Fira de Sant Bartomeu. © Diputació de Lleida

Dimarts passat, dia 22 d'agost, es va dur a terme la presentació de la 579a Fira de Sant Bartomeu d'Artesa de Segre, que enguany tindrà lloc aquest cap de setmana, els dies 26 i 27 d'agost. El diputat Fermí Massot va definir aquesta llegendària fira que es remunta a l’any 1443, de “quilòmetre zero, ja que la majoria d’expositors són productors i artesans locals”. La principal novetat d’aquesta 579a edició és la reducció d’hores d’exposició dels productors i artesans, la qual ha valorat molt positivament el diputat Massot. La iniciativa, proposada pel consistori, evita les hores de màxima temperatura, com són els migdies i fins a les 18 h no es donarà el seu tret de sortida. L’horari firal serà de les 18 h a les 23.30 h el dissabte, i de 9 h a 14 h i de les 18 h a les 23.30 h el diumenge. Així, la Fira se centrarà en els tradicionals sopars tast de productes locals al vespre ambdós dies i el tradicional mercat el diumenge. Com ha explicat l’alcalde d’Artesa de Segre, Francesc Puigpinós, la rebaixa d’hores beneficiarà, sobretot, als productors alimentaris, els quals han fet una valoració positiva de la iniciativa.

En total hi participaran més d’una vintena de productors i productores locals, que exposaran vins, formatges, embotits, conills, pollastres, vedella, oli verge extra, pa, coques, melons, mel, entre d’altres; i diferents restauradors oferiran plats elaborats amb productes locals. Una altra novetat d’enguany serà que un dels punts de restauració serà per a celíacs i hi haurà una terrassa chill-out. Els visitants podran degustar les propostes gastronòmiques en els sopars-tast que tindran lloc a les 21 h dissabte i diumenge i que inclouran música en directe. El dissabte la banda Lo Dixie amenitzarà la jornada i el diumenge ho farà Lab Sons.

La Fira comptarà també una important mostra d’artesans, concretament s’instal·laran una trentena de parades al voltant de la plaça de l’Ajuntament. Els visitants podran gaudir també del Mercat Tot d’Aquí, que s’ha sumat a la Fira i estarà ubicat al voltant de l’església. En total hi haurà una 80a d’expositors. 

A banda del diputat Fermí Massot, a la presentació de l'esdeveniment també van assistir: l'alcalde d’Artesa de Segre, Francesc Puigpinós i la regidora de Festes i Entitats, Comerç i Turisme, M. Àngels López Ortiz.

La tradicional Fira de Sant Bartomeu es remunta l’any 1443 quan el Rei Alfons IV, el Magnànim, va concedir el privilegi de celebració de la Fira de Sant Bartomeu l’últim cap de setmana d’agost. Als seus inicis la Fira girava entorn de productes de conreu com al cànem, els melons i les síndries, el vi o també l’intercanvi dels animals de pota rodona i de pota forcada, entre altres. En el transcurs del temps la mecanització en el conreu i la febre mercantil, van provocar que l’últim mig segle aquesta hagi hagut de readaptar-se substituint el bestiar per exposicions de maquinària agrícola, expositors dels comerços de la zona, però sense deixar de reivindicar en certa manera treballs artesanals que han intentat perdurar dins la modernitat, tot oferint uns productes artesanals de proximitat.