Acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones a la vegueria de Lleida, a la seu del Consell Comarcal de la Noguera

L’acte també ha servit per destacar el projecte ‘Lleida, terra de dones transformadores’, que exemplifica l’aplicació de polítiques feministes amb la participació activa de les dones
La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo ©Gonern
photo_camera La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo ©Gonern

La delegada del Govern a Lleida ha reunit aquest dijous a la seu del Consell Comarcal de la Noguera un centenar de persones per commemorar el Dia Internacional de les Dones a la vegueria de Lleida. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha ressaltat l’increment de recursos destinats a la lluita feminista per part del Govern. Aquesta inversió triada s’ha realitzat des de la creació del departament d’Igualtat i Feminismes, amb l’objectiu d’escoltar i atendre les necessitats dels col·lectius discriminats.

Participanats en el Dia Internacional de les Dones ©Govern
Participanats en el Dia Internacional de les Dones ©Govern

Durant l’esdeveniment, Bergés ha detallat diverses iniciatives del Govern per aprofundir en els drets i crear noves garanties. Entre elles, destaquen la garantia de l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs en totes les regions sanitàries, la millora de l’accés als mètodes anticonceptius de llarga durada, la inclusió de l’educació sexual i afectiva en el currículum educatiu, i l’equitat territorial en l’accés a la prevenció de les infeccions de transmissió sexual i del VIH.

La campanya ‘La meva regla, les meves regles’ ha estat un altre punt clau mencionat per la delegada, marcant a Catalunya com el primer país a oferir productes menstruals reutilitzables de manera universal i gratuïta. Aquesta iniciativa busca promoure la salut des d’una perspectiva de gènere i l’equitat menstrual.

Bergés també ha fet referència a plans per abordar la violència obstètrica i mesures per a la flexibilització horària laboral relacionades amb la menstruació i el climateri

Intervenció de Montse Bergés ©Govern
Intervenció de Montse Bergés ©Govern

La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha destacat la importància de la campanya ‘La meva regla. Les nostres regles’, especialment davant la pobresa menstrual que afecta una de cada cinc dones a Catalunya.

Pineda ha reafirmat el compromís del Govern en la defensa dels drets sexuals i reproductius com a drets humans, especialment enfront dels atacs de grups fonamentalistes

Maricel Segú Peralba, vicepresidenta primera i consellera de Drets Socials, Igualtat i Joventut del Consell Comarcal de la Noguera, ha anunciat que l’ens comarcal reforçarà les accions per la igualtat de gènere i la defensa dels drets relacionats, amb la creació de l’Àrea d’Igualtat i Feministes.

Lorena González Dios, paera en cap de Balaguer, ha fet una crida a la ciutadania a unir-se a la lluita per la igualtat

L’acte també ha servit per destacar el projecte ‘Lleida, terra de dones transformadores’, que exemplifica l’aplicació de polítiques feministes amb la participació activa de les dones. Aquesta iniciativa s’ha presentat com un nou enfocament en la celebració d’esdeveniments itinerants per la vegueria, fora de la ciutat de Lleida, per primera vegada organitzats per la Generalitat.