La directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs va explicar les darreres intervencions arqueològiques que s'han dut a terme en la muralla andalusina del segle IX que es troba a Balaguer, en les quals ha aparegut una muralla gòtica del segle XIV, que està en molt bon estat de conservació i que apareix adossada a la primera.

La muralla andalusina, de la qual se n’han recuperat més de 70 metres, ha aparegut en alguns trams en l'àmbit de fonaments, però també se’n conserven diverses filades en alçada. A més, arran dels treballs d’aquesta primera fase d’excavacions ha aparegut una torre també d’època andalusina, la qual no s’aprecia sencera i, per tant, caldrà fer un sondeig per saber fins on arriba. Igualment, no es descarta que n’hi pugui haver dues més, però caldrà estudiar-ho en una segona fase d’intervenció arqueològica.
Alòs destaca que també s’han trobat restes arqueològiques urbanes d’època andalusina a la part interna del tram de muralla. Aquestes són un seguit d’estructures que molt probablement daten de finals del segle IX i primera meitat del segle X, i que, per tant, estan directament relacionades amb el moment de construcció de la muralla, el Castell Formós, i els barris del centre històric i el Firal, i per tant restes coetànies a l’antiga medina del Pla d’Almatà.