Balaguer acollirà unes jornades que posen en valor les dones que van fundar els monestirs cistercencs femenins de la Noguera i de l'Urgell

Redacció | Foto: lopalauetdelamuralla.com

Sota el títol “Tres dones, tres monestirs”, els pròxims dies 4 i 5 de març, tindran lloc a Balaguer unes jornades organitzades conjuntament per les associacions Amics del Cister – Santa Maria de les Franqueses i Amics de Tragó de Noguera, fruit de l’agermanament d’aquestes dues entitats.

Es tracta de posar en valor les dones que van fundar els monestirs cistercencs femenins de la Noguera i de l’Urgell. Així, les Franqueses de Balaguer va ser fundat per Dolça de Foix, Vallverd de Tragó de Noguera (Os de Balaguer) va ser impulsat per Ermessenda d’Àger, i Vallbona per Berenguera d’Anglesola-Cervera. Aquestes jornades també volen recordar a l’historiador noguerenc Prim Bertran Roigé (1948-2014), que va estudiar a Dolça de Foix amb relació al monestir de les Franqueses.

Les jornades s’iniciaran amb tres conferències, una per a cada monestir, a càrrec dels historiadors Carme Alòs, Xavier Mora i Josep Mª Sans i Travé a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera. El dissabte 4 de març a la tarda, a la sala de l’Estudi 76 de la Paeria de Balaguer, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Les Franqueses i Vallverd, petjades del Cister a la Noguera”, que es podrà visitar fins al 26 de març. El diumenge 5 de març al matí es visitaran els monestirs de les Franqueses i de Vallverd, podent comprovar sobre el terreny les seves similituds.

Per assistir als actes programats cal inscriure's prèviament abans del 26 de febrer, preferiblement a través del següent enllaç: https://bit.ly/3do3mo o bé trucant al telèfon 696 982470.