Balaguer acull el lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2022 

Redacció | Foto: Paeria de Balaguer

El Teatre Municipal de Balaguer ha acollit aquest vespre els actes del Lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2022, la Presentació de la Guia Sardanista del 2023 i el concert “Viatge pels clàssics d’arreu del món”, a càrrec de la Cobla Mediterrània.

Durant la jornada, que ha comptat amb la participació musical de la Cobla Mediterrània, s’ha presentat la Capitalitat de la Sardana de Sant Cugat del Vallès i s’ha nomenat la Capital de la Sardana del 2025, que serà la ciutat d’Olot.

Del repertori que durant el transcurs de la vetllada ha interpretat la cobla Mediterrània, destaca l'estrena de ‘Moltíssimes gràcies’, la darrera sardana del compositor nordcatalà Olivier Marquès. Aquesta composició vol ser un agraïment per part de la Cobla Tres Vents de Perpinyà a totes les persones que durant els seus anys d’activitat han ballat amb la seva música.

Durant la gala s’ha fet el lliurament dels diferents guardons i de les tres Medalles al Mèrit, una de les principals activitats emmarcades dins del projecte Capital de la Sardana per tal de reconèixer la tasca i l'aportació de persones, entitats, empreses i institucions a la defensa i enaltiment de la sardana i la música de cobla. En aquest sentit, el premi A la dedicació ha estat per al balaguerí Josep Amorós, per la seva activitat sardanista des del 1965. Va ser un dels fundadors de les colles Verge del Miracle, i Barres i Escacs, impulsor de les colles juvenils i infantils de Balaguer, i membre de la junta directiva de l’Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes. Una altra de les persones premiades en aquesta categoria ha estat Dora Prats, per la seva tasca continuada durant més de cinquanta anys en el món de la sardana, i també vinculada a l’Agrupació de Colles Sardanistes de Lleida.

Pel que a la categoria A la continuïtat, han estat reconegudes la Cobla La Principal de Cassà, Foment de la Sardana de Barcelona, Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, Agrupació Cultural Folklòrica Sabadell Sardanista, Agrupació Sardanista Ripoll, Secció de Sardanes i Danses del GEiEG, Colla Sardanista Mirant al Cel, Aplec de Taradell, Concurs de Figueres, Aplec d’Artés, Aplec de Caldes de Montbui, Aplec de Celrà, Aplec de Súria, Aplec de Preixana i el Concurs del Vendrell.

Quant als premis Als estudis sardanistes, s’ha reconegut la tasca d’Albert Fontelles per la seva tesi doctoral “La Cobla Barcelona 1922-1929, un projecte noucentista.” En la categoria de Mitjans audiovisuals, a Jordi Vidal per la realització del film “Nous dansons sur un volcan”, la qual descriu el naixement de la sardana revolucionària a Catalunya durant la segona meitat del s. XIX. A la Promoció i Difusió s’ha atorgat a la Fundació Metalquimia. I finalment, A les iniciatives renovadores, es premia a FICTA Edicions per haver organitzat el concurs de composició La Sardana d’Igor Stravinsky.

Tot seguit s’han lliurat les Medalles al Mèrit Sardanista. Quant a la Medalla al Mèrit Sardanista, s’ha atorgat a Enric Capdevila, per cinquanta anys de dedicació al món de la sardana, com a dansaire i capdanser, com a membre de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, la Federació Sardanista de Catalunya, la Confederació Sardanista de Catalunya, la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona ciutat, l’Obra del Ballet Popular, Adifolk i el Grup Sardanista Maig. La Medalla al Mèrit Musical és per a Josep Cassú, per la seva trajectòria i dedicació a la música de cobla, però que no ha pogut assistir a l’acte i se li entregarà durant la Cloenda de la Capitalitat de la Sardana.  Finalment, la Medalla al Mèrit de la Dansa ha estat per a Anton Farran, dansaire, mestre activista cultural a les comarques lleidatanes. Farran ha dedicat bona part de la seva trajectòria a la dansa tradicional i associativa a Tàrrega.

La segona part dels actes s’han realitzat al mateix Teatre municipal de Balaguer, amb el concert titulat “Viatge pels clàssics d’arreu del món” de la Cobla Mediterrània sota la direcció de Dani Gasulla. En aquest concert la Cobla Mediterrània ha interpretat un repertori de música clàssica instrumentada per a cobla, amb uns arranjaments inèdits. La Cobla Mediterrània té una trajectòria de més de quaranta anys tocant sardanes, balls vuitcentistes i música simfònica, però també es distingeixen per incorporar al seu repertori altres tipus de música.

Al concert “Viatge pels clàssics d’arreu del món” s’han tocat àries de diferents òperes, com “Va Pensiero” de Giuseppe Verdi, “Ave Maria” de Charles Gounod o “Nessun Dorma” de Giacomo Puccini, interpretades amb els sons de la cobla i amb els arranjaments de Dani Gasulla.

El darrer dels temes que s’han interpretat ha estat una composició de Gasulla a partir de cinc melodies de Jordi Barre, amb les quals el públic assistent ha pogut descobrir un dels cantautors referents de la Nova Cançó a la Catalunya Nord.

A la Cobla Mediterrània l’ha acompanyat la soprano Sílvia Sabater, el baríton Dani Morales, Jaume Yelo a la percussió, tots sota la direcció de Dani Gasulla, escollit per a representar la capitalitat de Balaguer durant 2022 amb la sardana titulada “Balaguer Capital de la Sardana 2022”, i el qual és també el creador de l’espectacle.

Aquests actes han estat organitzats per la Paeria de Balaguer i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.