El 3 de febrer del 1924 arribava el primer tren a Balaguer

El ferrocarril de la Noguera Pallaresa va arribar a Balaguer el 3 de febrer de 1924 i es va inaugurar així el tram de Lleida a Balaguer, acomplint una reivindicació històrica, tot i que les obres de construcció de la infraestructura s’havien completat el 1913
Ester Capella i Montse Bergés a l'estció de Lleida ©FGC
photo_camera Ester Capella i Montse Bergés a l'estció de Lleida ©FGC

A primera hora del passat dissabte un tren sortia de l'estació de Lleida en direcció a Balaguer de la mateixa manera que ho va fer el 3 de febrer del 1924. Un segle després la capital de la Noguera continua mantenint la línia que uneix Ponent amb el Pirineu, i que suposa un clar exemple de l'eficàcia i necessitat del transport públic.

Lorena González, Ester Capella, Joan Talarn ©FGC
Lorena González, Ester Capella, Joan Talarn ©FGC

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va organitzar l'acte commemoratiu del centenari al qual va assistir la consellera de Territori, Ester Capella a qui va acompanyar la delegada del Govern Montse Bergés, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i l'alcaldessa de Balaguer, Lorena González.

En el decurs de l'acte es va inaugurar exposició històrica que repassa els 100 anys de la línia de Lleida a Balaguer, una mostra que serà itinerant, i es complementarà amb el llibret històric “La línia de Lleida a Balaguer 100 anys d’una cruïlla d’esperances i d’un camí per al futur”

Ambdós treballs han estat elaborats per l’historiador Carles Gorini Santo, que se suma a la col·lecció de llibres de Ferrocarrils que es poden consultar al web del Patrimoni d’FGC.

La consellera Capella va reivindicar el ferrocarril com a eina de modernitat “perquè avui com fa 100 anys té associada encara aquesta gran potencialitat de transformació d’un territori que volem eficient, resilient i cohesionat. El ferrocarril significa un compromís amb el territori i amb la seva prosperitat, perquè garantir bones infraestructures i bons serveis de transport és una forma de garantir drets”. D’altra banda, Capella ha destacat que “un país de futur com el nostre requereix una xarxa ferroviària extensa, fiable i ben connectada amb els principals pols del país, gestionada amb eficiència i des de la proximitat com FGC fa diàriament”.

Viatge de la línia de Lleida a Balaguer ©FGC
Viatge de la línia de Lleida a Balaguer ©FGC

La paera en cap de Balaguer, Lorena González destacava “la importància del transport públic al territori, especialment el ferroviari, com la millor manera de contribuir al desenvolupament de les diferents zones del país. La capacitat del tren de vertebrar el territori, i més en el cas de Ponent, és essencial per a promoure l’activitat econòmica i la circulació de persones”. González també ha assenyalat que “en el cas de la ciutat de Balaguer, es vol implementar la tramviarització per a facilitar l’accés a l’estació, fent-la més accessible i amable per als usuaris”. En aquest sentit, ha recordat que “cal apostar per la inversió als territoris on viu menys gent per tal que les infraestructures de comunicació no suposin un greuge comparatiu entre zones”.

Un segle després de l'arribada del tren

El ferrocarril de la Noguera Pallaresa va arribar a Balaguer el 3 de febrer de 1924 i es va inaugurar així el tram de Lleida a Balaguer, acomplint una reivindicació històrica. Tot i que les obres de construcció de la infraestructura s’havien completat el 1913, les vies no s’hi van instal·lar immediatament.

L’any 1951, gairebé tres dècades després, el tren arribava fins a La Pobla de Segur, després de fer-ho a Cellers (1949) i a Tremp (1950). Durant les dècades posteriors, la manca d’inversions i manteniment van provocar el declivi de la línia i, a mitjan anys vuitanta, es va plantejar el seu tancament, només evitat gràcies a la forta mobilització ciutadana.

En aquest context, la Generalitat de Catalunya i el govern central de Madrid van iniciar una llarga negociació per al traspàs de la gestió de la línia a FGC, que es va materialitzar l’1 de gener de 2005, quan Ferrocarrils va assumir la gestió de la línia Lleida – La Pobla amb l’objectiu de revitalitzar-la definitivament

Imatges de l'arribada del primer tren a Balaguer ©Carles Gorini
Imatges de l'arribada del primer tren a Balaguer ©Carles Gorini

Des de llavors, la prioritat va ser la millora i renovació total de les infraestructures, mentre que l’operació va ser provisionalment subcontractada a Renfe i la gestió de la circulació a Adif. Gairebé una dècada després, el 2014, es va iniciar una nova fase per a la línia amb l’assumpció completa d’FGC de l’explotació d'aquesta, la formació del nou personal i l’adquisició de nou material mòbil, dos trens nous, que van iniciar el servei comercial el 25 de juliol de 2016.

Imatges de l'arribada del primer tren a Balaguer ©Carles Gorini
Imatges de l'arribada del primer tren a Balaguer ©Carles Gorini

Els nous trens van ser l’aparador eficaç d’un model de servei de proximitat, que incorporava uns equips humans arrelats al territori. L’esforç de renovació va comprendre la millora de les estacions i l’adaptació per a persones amb mobilitat reduïda (PMR), i l’augment de la freqüència de pas, amb més serveis en hora punta que facilitaven les interconnexions amb l’Alta Velocitat i la xarxa de transports per carretera. El model de Ferrocarrils afegia altres serveis de valor, potenciant l’atenció i informació al client, innovant amb sistemes de venda a bord i en línia i proporcionant informació del servei en temps real.

Imatges de l'arribada del primer tren a Balaguer ©Carles Gorini
Imatges de l'arribada del primer tren a Balaguer ©Carles Gorini

Els resultats no es van fer esperar. L'any 2016 la línia havia transportat 111.241 viatgers i va assolir índexs de satisfacció rècord. El 2022 va entrar en servei una tercera unitat de tren, per consolidar el creixement de la demanda de transport. El 2023 s’ha tancat amb 372.229 viatges i les millors xifres de qualitat del servei i satisfacció al client de les línies d’FGC.