Balaguer commemora el 8M amb la implicació de diferents àrees de la Paeria 

Redacció | Foto: @RadioBalaguer

Les àrees de la Paeria de Balaguer han organitzat diversos actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

El primer dels actes que es duran a terme en el marc del dia 8M serà la lectura del manifest, que es farà a la plaça del Mercadal, davant la Casa de la Paeria a les 12 h.

A la tarda, a les 19.30 h, es farà l’espectacleRelacions, liposuccions i altres embolics’, a càrrec d’Assumpta Mercader i Núria Satorra, les quals protagonitzen un seguit de contes per a adults. En aquest espectacle interpreten dues amigues que s’expliquen tot un seguit d’històries i aventures que han passat a les seves amistats. Amb aquesta excusa, es posen sobre la taula temes tan actuals com la dificultat de combinar feina i família, l’obligació de ser eternament jove, les diferents relacions sentimentals i el consumisme compulsiu. En definitiva, la Núria i l’Assumpta proposen uns contes originals, entretinguts i divertits, que pretenen obrir la porta a una reflexió sobre la manera de viure actual.

L’espectacle es farà a la Biblioteca Margarida de Montferrat. El motiu és l’estreta vinculació de la dona referent de la commemoració d’enguany, Francesca Bonnemaison Farriols, la qual va encapçalar l’obertura de la Biblioteca Popular de la Dona a Barcelona, la primera d’Europa. Francesca Bonnemaison i Farriols (Barcelona, 1872 – 1949) va ser pedagoga i promotora de l’educació femenina popular catalana. Va dedicar la seva vida a combatre l’analfabetisme, centrant els seus esforços en l’educació de les noies obreres de la indústria tèxtil. L’any 1909 va impulsar l’obertura de la Biblioteca Popular de la Dona, la primera biblioteca per a dones de tot Europa. La seva primera ubicació va ser la parròquia de Santa Anna, i el 1910 es va traslladar al carrer d'Elisabets. En aquest espai les dones podien participar en classes de patronatge, cuina, càlcul mercantil, dactilografia, gramàtica en diverses llengües, taquigrafia i educació física, entre altres matèries. Durant el franquisme, el centre es va convertir en Instituto de Cultura para la Mujer de la Secció Femenina de la Falange, alhora que la biblioteca s'integrava a la Red de Bibliotecas Populares. Fins al 1936 va funcionar per a les alumnes de l'Institut, però a finals del 1937 es va obrir al públic femení. Avui l'edifici on es troba la biblioteca és conegut com l'Espai Francesca Bonnemaison, centre que fomenta la participació i els drets de les dones i que inclou, a més a més de la biblioteca, l'Oficina de Promoció de Polítiques d'Igualtat Dona-Home, l' Escola de la Dona i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Un altre de les activitats previstes és la projecció del film documental ‘El Sostre Groc’, dirigit per Isabel Coixet, el dia 23 de març a les 19.30 h a la sala d’actes de la Casa de la Paeria. En acabar el visionat del documental es farà una xerrada amb les actrius del documental Cristina Garcia i Aida Flix. Aquest film relata com l'any 2018 un grup de nou dones van presentar una denúncia contra dos professors pels abusos sexuals patits durant els anys 2001 i 2008, quan eren unes adolescents. Tanmateix, havien passat molts anys des dels fets i el cas havia prescrit davant la justícia.

D’altra banda, una de les tasques que s’han dut a terme des de l’Àrea d’Igualtat de la Paeria recentment és l'elaboració de la Guia de recursos de prevenció, atenció i reparació de les violències masclistes a la ciutat de Balaguer, la qual pretén ser un recurs per a les institucions i la ciutadania per donar a conèixer els serveis que hi ha en relació amb la prevenció, l’atenció i la reparació de les violències masclistes. Aquest recull de recursos i serveis té com a objectiu fomentar un treball en xarxa del personal de les diferents institucions que fan atenció a la ciutadania, independentment del seu àmbit d’actuació, i orientada a donar una resposta ràpida i eficaç en l’atenció i protecció de les dones que pateixin violència masclista a Balaguer.

Igualment en matèria d’igualtat també cal esmentar el Punt Lila, un espai mòbil que té com a objectiu prevenir les violències, especialment entre la població més jove, en ambients de festa on sovint són més normalitzades i invisibilitzades. Els objectius específics del Punt Lila són informar i sensibilitzar; detectar, atendre i intervenir les demandes; contenir, acompanyar i assessorar a la persona agredida; activar en cas que sigui necessari els serveis d’emergències i cossos de seguretat; i coordinar i derivar als recursos de la xarxa d’atenció en funció dels protocols de referència.