Harpia recupera novament el passat medieval de Balaguer del 23 al 26 de maig

Balaguer impulsa des de fa més d'una dècada Harpia, un festival medieval que desplega en el Centre Històric una  recreació de l'època amb un mercat d’artesania, demostració d’oficis antics, concerts, balls, folklore, gastronomia, tallers, exposicions i espectacles diversos
Ball de l'Harpia ©Balaguer TV
photo_camera Ball de l'Harpia ©Balaguer TV

La ciutat de Balaguer obre un any més les pàgines del seu llegat històric amb la celebració de la festa medieval Harpia, nom que la capital de la Noguera va recuperar dels vestigis medievals que es conserven al Museu Comarcal. Les harpies eren genis alats representats com a aus, amb cap de dona i urpes fortes, identificats com a forces de la natura, però també com a monstres que raptaven les ànimes dels vivents, imatges que s'utilitzaven en la decoració de les residències dels nobles.

Harpia festival medieval Balaguer, arxiu ©JosepAPérez 1
Harpia festival medieval Balaguer, arxiu ©JosepAPérez 1

Amb aquest fil conductor la capital de la Noguera impulsa des de fa més d'una dècada Harpia, un festival medieval que desplega en el Centre Històric una  recreació de l'època amb un mercat d’artesania, demostració d’oficis antics, concerts, balls, folklore, gastronomia, tallers, exposicions i espectacles diversos.

L'edició d'enguany se celebrarà del 23 al 26 de maig, amb un ampli i variat programa d'activitats de lleure i oferta gastronòmica que es combinarà amb l'aspecte de caràcter més acadèmic com són  les Jornades d’Estudis Pere el Cerimoniós  dedicat a les "maternitats a l'edat mitjana i els 600 anys de la mort de la comtessa Isabel d'Aragó". La jornada acadèmica se celebrarà el divendres dia 24 a la sala d'acte de la Paeria a partir de 3/4 de 10 del matí. 

El programa de lleure arrencarà el dijous a partir de les vuit del vespre amb una ruta gastronòmica per bars i restaurants de la ciutat, acompanyats d’una cercavila amb el grup Els Taverners i Maria Bullfarines

Cartell Harpia 2024
Cartell Harpia 2024

Amb la voluntat de divulgar el passat medieval de la ciutat el divendres tindrà lloc una matinal dedicada als escolars de quart de Primària, que participaran en diferents activitats, com la visita a l’Arxiu Històric Comarcal, on els ensenyaran el pergamí original de la concessió del mercat a Balaguer i el llibre d’ordinacions on es marcaven els preus de venda de diferents productes, del segle XIV. Tot seguit es durà a terme una visita al safareig públic de la Reguereta, on un any més l’Associació Dona Rural explicarà com es feia la bugada antigament i també els ensenyaran l’auca del davantal, un taller d’enquadernació a càrrec de l’artista Cristina Colilles. Finalment, aprendran el ball del salt de l’Harpia amb l’Albert Bonet a la plaça dels Comtes d’Urgell.

Podeu descarregar el programa d'activitats detallat clicant en aquest enllaç

Projecte artístic

La Paeria de Balaguer aprofita el marc d'Harpia per presentar la instal·lació artística de l'Olga Montoliu i Salvadó Gabarrella ‘Eren dones no pas bruixes’, el diumenge a la plaça de la Reguereta.

Els artistes despleguen un relat multidisciplinari que parla sobre les dones que van ser acusades de bruixeria a la comarca de la Noguera durant els segles XV al XVIII. L’espai escollit per a presentar la proposta és l’antic safareig públic de la Reguereta, lloc de trobada de les dones per fer la bugada, i on es compartien alegries, remeis, i per tant fent safareig.

La instal·lació recull de materials i composicions diverses, amb la voluntat de convidar el públic a reflexionar sobre aquestes acusacions sistemàtiques cap a les dones. La voluntat al mateix temps és fer valdre aquestes persones, que acusades injustament van patir la persecució, la difamació, la tortura, l’empresonament i en molts casos la mort. Per tant, un dels objectius de la proposta és també la memòria històrica, que a través de l’art contemporani permet generar debat, reflexió i crítica entorn d'aquests fets.