Balaguer engega la Setmana Cultural amb motiu de Sant Jordi

Per a la diada de Sant Jordi s’han organitzat un seguit d’activitats que amenitzaran la jornada i que es faran a la plaça del Mercadal
Ft_Lvf8XgAIxOxI
photo_camera Representació de l’obra ‘Un món (i un munt!) de dracs’ de Tanaka Teatre en el marc de Sant Jordi. © Ràdio Balaguer

Els actes previstos per a la Setmana Cultural de Sant Jordi van començar el passat dia 12 amb la presentació del llibre ‘Bellviure’ de Joan Sauret, a càrrec d’Àlvar Llobet, biògraf i estudiós de l’obra de Joan Sauret, el qual ha recuperat en aquesta edició completa, crítica i amb notes, l’obra publicada l’any 1975. Igualment, el dia 13 es va presentar el llibre de Miquel Trilla ‘La longitud de l’aire’, un volum de poesia on la mesura és un tema central. I per als més petits, el dissabte dia 15 es va presentar a la llibreria L’Argonauta, ‘El flautista i els animals d’Hamelín’ a càrrec de Vivim del cuentu, autors de la col·lecció ‘Contes desexplicats’.

Les presentacions de llibres segueixen avui dimarts 18 d’abril amb l’obra ‘Salir para seguir’ de Mireia Cortés, que es farà a la Biblioteca Margarida de Montferrat. D’altra banda, la xerrada ‘El cinema lleidatà després d’Alcarràs’, organitzada per l’Acadèmia de Cinema Català i prevista per al dimecres dia 19, ha quedat suspesa.

sant jordi 2023 _C
Cartell promocional dels actes de la diada de Sant Jordi © Paeria de Balaguer

El dijous dia 20 d’abril es projectarà el documental ‘Josep Vallverdú. Un horitzó de cent anys’ a la sala d’actes de la Paeria. En aquest film es relata la vida i l’obra de la mà del mateix Josep Vallverdú, juntament amb persones de la seva confiança i estudiosos de la seva obra. Els espais on s’ha rodat el documental corresponen a llocs on ha viscut Vallverdú, com Lleida, Sant Martí de Maldà, Puiggròs, l’Espluga de Francolí o Balaguer.

Aquest divendres dia 21, a la Biblioteca Margarida de Montferrat, es farà la Cloenda del Biblioàlbum amb l'espectacle 'Sarau de Sant Jordi: gegants i dracs' de Rahmon Roma. En aquest es presentaran contes de petit format, amb cançons i jocs d’attrezzo. El mateix divendres a la biblioteca es farà la Revetlla de Sant Jordi, amb l'espectacle 'Contes portàtils' de la Cia. Professors Substituïbles. Aquest és un concert literari a partir dels contes breus de Pere Calders, en el que la literatura dialoga amb músiques arranjades per a clarinet i guitarra. 

Els actes seguiran el dissabte dia 22 d’abril amb un recital de poesia amb acompanyament de guitarra del col·lectiu Verba, amb motiu del centenari Josep Vallverdú.

La jornada seguirà al vespre amb la II Nit de la Cultura, que se celebrarà enguany al Castell Formós. En aquest acte es donaran a conèixer les persones i els projectes becats a la convocatòria d'ajuts de les Beques de Suport a la Creació 2022. També es lliuraran els premis Ziryab, en les seves dues categories: la de conte llegendari i la de composició per a conjunts instrumentals infantils; el premi Comte Jaume d'Urgell, els quals enguany s’atorguen en categoria individual a Ignasi Aldomà, i en categoria col·lectiva a la revista L’Avenç. En aquesta edició han format part del jurat Josep Vallverdú, narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista;  Arnau Torrente, paer de cultura, comunicació i turisme de Balaguer; Dolors Pifarré, representant d’Òmnium Lleida; Jaume Montfort, vicepresident del Consell Comarcal de la Noguera; Anna Oliver, advocada i activista cultural, i presidenta de l’Acció Cultural del País Valencià; Joan Biscarri, doctor en Psicologia; Francesc Canosa, periodista i director de La Mira; Teresa Farré, representant del Casal Pere III - Ateneu de Balaguer; i Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de Balaguer.

Durant la II Nit de la Cultura també es farà entrega del premi d'Honor Cultura Balaguer. A més, hi haurà les actuacions musicals de l'Escola Municipal de Música de Balaguer, Carme Canela i Xavier Monge, amb la preestrena del disc "Un dring en el silenci", sobre poemes de Josep Vallverdú.

Finalment, per a la diada de Sant Jordi s’han organitzat un seguit d’activitats que amenitzaran la jornada i que es faran a la plaça del Mercadal, on també hi haurà una vintena de parades de roses i llibres, així com d’associacions i entitats de la ciutat.

Les activitats previstes començaran a les 12 h amb el conte musical ‘La Tecla i el seu bagul musical’ a càrrec de l’Escola Municipal de Música. Seguidament, es farà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt. I a la tarda, a partir de les 17.30 h, s’entregaran els Premis Sant Jordi.

Seguidament, a les 18.30 h, es farà la representació de ‘La llegenda de Sant Jordi. El musical’ a càrrec de la companyia Milnotes, adreçat a infants de 4 a 12 anys. Aquest és un espectacle musical còmic, participatiu i didàctic, en el que els espectadors hauran d’ajudar als actors a resoldre l’enigma del drac.