Balaguer ho té tot a punt per rebre els Reis mags d'Orient

Redacció | Foto: Paeria de Balaguer

Un any més la ciutat de Balaguer es prepara per a rebre els Reixos, el dijous dia 5 de gener. La Cavalcada començarà a 6.30 h de la tarda davant l’església del Sagrat Cor, on apareixeran Melcior, Gaspar i Baltasar amb els estendards dels seus universos, i rebran a les patgesses Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, les quals retornaran els objectes màgics rebuts fa uns dies a Ses Majestats.

Acompanyaran als Reixos i les Patgesses la resta dels personatges de l'imaginari, com són L’Estel, que ha voltat pels balcons de la ciutat i que ha de guiar els Reixos; la Polsim, que representa la llum del Nadal; el Sereno, que és qui guarda les claus de les cases; la Missatgeria, amb totes les cartes dels nens i nenes; La Pipa, que recull els xumets dels més petits; les Llamineres, que porten els caramels; els Carboners, amb el carbó de la Foguera dels Innocents; els Diables, que encenen el foc; i finalment els bombers, que l’apaguen i que tancaran el seguici.

A la cavalcada hi participen un total de 140 voluntaris i voluntàries, els quals representen els diferents personatges de l’imaginari dels Reixos de Balaguer, col·laboren en la coordinació durant el recorregut, la confecció dels vestuaris, fan d’intèrprets, i altres tasques que fan possible la cavalcada. A banda també participen associacions de la ciutat com els Bastoners, la Colla Gegantera, els Diables Bèsties Feréstegues, i l’agrupació Bandelpal. Els comerciants també han participat aquests dies en la recollida de les cartes, així com altres institucions de la ciutat, amb les diverses activitats programades.

Una de les qüestions a destacar durant la Cavalcada de Reixos és la fila 0, un espai destinat a totes aquelles persones menors d’edat o els seus acompanyants principals que tinguin necessitats especials d’accessibilitat. Les persones que ho necessitin es poden posar en contacte amb l’organització a través de l’adreça [email protected] i se’ls assignarà un espai en aquesta fila 0.

La comitiva farà un recorregut que passarà pels carrers Barcelona, Sanahuja, l’avinguda Pere III, el pont Nou, i finalitzarà a la plaça del Mercadal, on es farà la recepció de Ses Majestats i les Patgesses per part del paer en cap. Després dels parlaments, tots els nens i nenes podran saludar personalment als Reixos al vestíbul de la Casa de la Paeria.

El recorregut comportarà un seguit de talls de circulació als carrers pels quals passarà la cavalcada, però també i puntualment als que hi donen accés. L’estacionament també es veurà afectat i no es podrà aparcar als carrers Barcelona (tram entre Sagrat Cor i cantonada amb Sanahuja), el mateix carrer Sanahuja entre el carrer Barcelona i l’avinguda Pere III, el tram de l’avinguda Pere III fins al pont, i la plaça del Mercadal. Tots aquests espais quedaran lliures de vehicles durant unes hores i s’informarà a la ciutadania durant els dies previs amb senyalització excepcional.