Balaguer prepara una gran trobada d'alumnes de sardanes adults

Foto: Paeria de Balaguer.

Aquest divendres ha tingut lloc a Balaguer una reunió de treball per preparar la trobada d'alumnes adults dels cursos d'ensenyament de sardanes. L'activitat tindrà lloc el dissabte 14 de maig, i està previst que aplegui uns sis-cents participants vinguts d'arreu de Catalunya, coincidint amb la capitalitat de la sardana de Balaguer. Per primera vegada, la trobada acollirà tant als alumnes dels cursos d'adults dels centres cívics de la Generalitat, com als participants del programa Saltem i Ballem per a adults a les Terres de Ponent.

A la reunió hi han participat tècnics del Departament de Drets Socials de la Generalitat, encarregats de coordinar les activitats dels centres cívics, acompanyats per membres de l'àrea de cultura de la Paeria, i de diferents entitats sardanistes, encapçalats pel Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, i la Pilar Torrades, presidenta del Pla Saltem i Ballem.

La trobada de Balaguer començarà a les onze del matí al Parc de la Transsegre amb l'acompanyament de la cobla Jovenívola d'Agramunt, i constarà d'una primera part de presentació de centres participants amb galop, sardanes de lluïment i sardana de germanor. Tot seguit hi haurà una breu ballada oberta a tot el públic assistent, i seguidament els participants i acompanyants es desplaçaran al Molí de l'Esquerrà per al dinar de germanor.

Per al programa des de l'organització s'han triat sardanes dedicades a la ciutat de Balaguer o bé sardanes escrites per dones. Així, el tema que obrirà la jornada serà la sardana 'Camí de la UNESCO' de la tarragonina Anna Abad, i també s'escoltaran les sardanes 'Amiat Balaguer' de Ricard Viladesau, 'Sardanes al Mercadal' de Joan Moliner o 'Balaguer Capital de la Sardana' de Dani Gasulla.

Com que la situació sanitària no va permetre dur a terme la trobada de l'any passat, que havia de tenir lloc a Sant Feliu, des de l'organització s'ha decidit incloure entre les sardanes de lluïment l'obra 'Guíxols capital de la sardana' d'Antoni Mas i Bou. La jornada s'acabarà amb una breu ballada de sardanes i balls vuitcentistes amb la mateixa Jovenívola d'Agramunt a l'hora del cafè.

La jornada està orientada preferentment als participants dels tallers de sardanes per a adults que s'han dut a terme aquest hivern arreu de Catalunya, i per a participar-hi cal que els alumnes dels tallers s'inscriguin a través dels monitors de cada grup, fent el pagament corresponent. El dinar de germanor té un cost de 20 euros, i anirà a càrrec de l'empresa Miq-Mac de Gerb.

D'altra banda, aquest pròxim dissabte, una quarantena de dirigents d'entitats sardanistes d'arreu de Ponent es trobaran a Balaguer per definir les grans línies d'actuació del moviment durant l'any, convocades per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida.

El casal Lapallavacara serà l'escenari d'aquesta jornada, que es prolongarà durant tot el matí i inclourà assemblees temàtiques dels diferents sectors, començant per les colles i concursos, seguint amb els aplecs, posteriorment els cursos Saltem i Ballem, per acabar amb l'assemblea general.