Balaguer presenta els actes del 125è aniversari de Josep Carner-Ribalta i dels 50 anys de la publicació ‘Les Fades de Montmur’

Redacció | Foto: Paeria de Balaguer

La primera de les accions de reconeixement serà la instal·lació de vuit escultures de bronze de petit format, realitzades per Sara Pons Arnal, en diferents indrets de la part baixa del centre històric. Aquestes vuit escultures representaran les fades Albaflor, Dolldargent, Ditsdeseda, Rosavera, Cordemel, Glopdenit, Volvador i Cantapur, creades per Carner-Ribalta pel llibre ‘Les Fades de Montmur’, i es pretén que a través d’aquest element artístic retre homenatge a l’escriptor balaguerí.

Les escultures es presentaran el dia 16 de juny en el marc de la Nit de Llegendes.

D’altra banda, es farà una reedició del llibre ‘Les Fades de Montmur’ de 1973, una obra ja descatalogada, que inclourà fotografies de les escultures de les vuit fades. Aquesta obra es presentarà a l’edició d’enguany de l’Encontats, el Mercat del Conte i el Llibre Il·lustrat, que se celebrarà del 20 al 24 de setembre.

Juntament amb aquesta reedició, durant l’Encontats també es presentarà un llibre il·lustrat que explicarà els diferents personatges creats per Carner-Ribalta, els quals ja formen part de l’imaginari de la ciutat amb les Patgesses Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda; la llaminera major, Cordemel; i la gegantona Glopdenit. L’obra tindrà un format de desplegable, igual que l’obra il·lustrada per Aida Bestard, la qual recull tot l’imaginari de Reixos, i que amplia aquest relat que s’ha començat a crear des de la Paeria.

D’altra banda, també hi haurà l’estrena d’un espectacle infantil itinerant per explicar els vuit personatges, que també es presentarà al setembre durant l’Encontats.

L’Àrea de Cultura ha impulsat totes aquestes accions per tal de retre homenatge a l’escriptor des de la seva ciutat natal, i deixar-hi l’empremta de la seva obra a través de diverses disciplines artístiques, com són la literatura, les arts visuals i les arts escèniques.