Balaguer presenta la programació Cultural d'hivern

Redacció | Foto: @radioBalaguer

La Paeria de Balaguer ha presentat les propostes culturals per als pròxims mesos a la ciutat, durant la temporada d’hivern.

Una de les primeres activitats culturals de l’any 2023 serà el Concert de Reis a càrrec de la Cobla La Flama de Farners i l’espectacle “Trencadís” amb la cantant Neus Mar, que es podrà veure al Teatre municipal el dia 8 de gener. El seguirà el cicle de teatre A Escena, que un cop més formarà part d’aquesta programació d’hivern. La primera de les propostes serà “2PianoS”, dels pianistes Antoni Tolmos i el balaguerí Josep M. Porté, la qual es podrà veure el divendres dia 13 de gener al Teatre municipal. Aquest espectacle fa un recorregut pels clàssics de la música pop i rock, interpretats en dos pianos de cua. La següent proposta serà l’espectacle de dansa titulat “scRakeja't 2.0” de COBOSMIKA Company, que es podrà veure el divendres dia 3 de febrer. Els seus creadors, Olga Cobos i Peter Mika, recuperen aquest espectacle per celebrar el 20è aniversari de la companyia, amb la voluntat d’apropar a adolescents i joves a la dansa contemporània.

El Teatre municipal també acollirà les obres “Forever Young”, el dia 22 de gener, que es va haver de suspendre a causa de malaltia d’un dels actors el passat mes de novembre; “La Trena”, el 12 de febrer, de Clara Segura, Cristina Genebat, Marta Marco i Carlota Olcina, amb l’adaptació de l’obra de Laetitia Colombani; i “El Pare” amb Josep Maria Pou el dia 19 de març. D'altra banda, el Teatre continuarà oferint abonaments durant aquest cicle d'hivern, amb descomptes del 10%, a banda de regalar com a obsequi una entrada a un dels concerts finals de la Capitalitat de la Sardana, Balaguer 2022.

Quant a l’Emboirats, el cicle d’hivern d’espectacles infantils de petit format que enguany arriba a la seva 4a edició, es podran veure els espectacles “Lo. Els paisatges que ens habiten” de Lydia Encinas, a la sala d’actes de la Casa de la Paeria el dia 22 de gener; “Blauró”, de la companyia La Boia Teatre, el dia 12 de febrer al Casal Lapallavacara; i la cloenda se celebrarà al Teatre municipal el dia 12 de març amb el clown Marcel Gros. Igualment, el proper dia 24 de desembre, en el marc de les activitats De Nadal a Reixos, es farà l’espectacle “Ara ve NaSdal”, el qual també forma part del cicle Emboirats.

D’altra banda, de les activitats organitzades des de la Biblioteca Margarida de Montferrat destaca l’espectacle “Adreça desconeguda”, el 18 de gener, càrrec de la Companyia La Pertinent amb els actors Francesc Vilalta i Jesús Agelet. Aquesta peça teatral és una adaptació de l’obra literària de Kressmann Taylor, que porta el mateix títol. Es va publicar per primera vegada en castellà l'any 1938.

També a la Biblioteca es durà a terme la 8a edició a Balaguer del cicle Biblioteques amb D.O., amb les propostes “Rumbesia a la natura”, de Jordi Esteve i Tito Jose, que es podrà veure el dimecres 8 de febrer. Aquest espectacle consisteix en un recital de poesia fusionat amb rumba, en el que es conjuguen poemes musicats especialment per aquest espectacle, així com versions de poemes ja musicats per altres músics. La següent jornada de Biblioteques amb D.O. serà el dia 15 de febrer amb l’espectacle “I va venir el vi”, de Jordina Biosca. En aquesta s’inclouen històries vinculades al món del vi, rondalles, dites i endevinalles, i s’ofereix al públic ser partícip de l’espectacle. La darrera trobada de Biblioteques amb D.O. serà el dia 22 de febrer.

Pel que fa a exposicions, fins a finals de març es podrà veure “El Costumari balaguerí. Tradicions i folklore” a la sala temporal del Museu de la Noguera, la qual proposa un recorregut històric per les expressions materials de la memòria de les festes, els costums i la cultura popular de la ciutat de Balaguer.

D’altra banda, a partir del 16 de gener i fins al 26 de febrer es podrà visitar a la Sala L'Estudi'76 la mostra “Una vida aferrada a la terra”, del fotoperiodista Jordi Borràs. En aquesta a través de la fotografia com a testimoni documental, es proposa un recorregut pel territori i el paisatge a través dels seus ramaders i pagesos. Finalment, tancarà el cicle d’hivern l’exposició “Petjades del Cister a la Noguera.”

Igualment, fins al 27 de gener es podrà veure “Four Elements” a la Fundació Marguerida de Montferrato.

Dels actes programats a La Mercantil, destaquen les propostes “Blanca Desvelada” de Alejandra Jiménez, “Pastors” del magazín digital La Mira, o “Brossa.”

Pel que fa als actes de la Capitalitat de la Sardana, el dia 28 de gener se celebrarà la Nit de la Sardana, amb l’entrega de premis, el concert “Les mil i una nits” de La Llobregat al Teatre municipal i el posterior sopar popular al pavelló Molí de l’Esquerrà. I els dies 25 i 26 de febrer es faran els darrers actes, amb el concert de la Cobla Sant Jordi i Lo Pardal Roquer el dissabte, i una ballada de sardanes a la plaça del Mercadal i concert al Teatre el diumenge, a càrrec de la Cobla Mil·lenària.

Finalment i quant a actes diversos, destaquen la projecció del documental “Magma: la doble cara” a la Sala d’actes de la Paeria, o la xerrada - col·loqui “El pou de gel de Balaguer. La desaparició de la memòria”, al Museu de la Noguera.