Balaguer ret homenatge als agents que impulsen el dinamisme cultural de la ciutat

El colofó de la vesprada és sempre el lliurament del Premi d’Honor de la Cultura, que enguany es va concedir a Josep Vallverdú per la seva llarga trajectòria en el món literari, essent un referent de la cultura catalana
Josep Vallverdú Premi d'Honor de la Cultura Balaguer 2024 ©Paeria
photo_camera Josep Vallverdú, Premi d'Honor de la Cultura Balaguer 2024 ©Paeria

Balaguer va celebrar aquest dissabte l'acte de reconeixement al sector de la il·lustració de la ciutat, la tercera edició de la Nit de la Cultura, un acte que reuneix el lliurament de totes les convocatòries que es duen a terme a la capital de la Noguera. Un reconeixement a les persones, entitats i associacions que n’enriqueixen el dia a dia amb la seva tasca.

La vesprada va arrencar amb el lliurament de les Beques de Suport a la Creació que enguany s'han atorgat als projectes presentats per Arnau Millà, Àngels Farrerons, Produccions Griot, Salvador Gabarrella, Olga Montoliu, Marta Palací i Àlex Rubio. Aquests ajuts els concedeix la Paeria de Balaguer amb la voluntat de promoure projectes multidisciplinaris que atansen la creació, l’art, la literatura i la música a la ciutadania. Tot seguit es va dur a terme la representació d'un fragment del projecte "Samurai" seleccionat l'any passat.  

Premis Ziryab Ciutat de Balaguer ©Paeria 1
Premis Ziryab Ciutat de Balaguer ©Paeria

Va continuar l'acte amb el lliurament dels premis Ziryab Ciutat de Balaguer, que enguany han recaigut en el relat "El revisor de la memòria" d'Àlvar Llobet en la categoria de conte llegendari, amb un accèssit per Joan Biscarri pel relat titulat "Traspàs".  En la categoria de composicions musicals, aconseguia el primer premi Aleix Puig Caminal per l'obra "Suite de la locomotora encantada", i s'atorgava un accèssit al treball "Suite del tren fantasma", del compositor Òscar Ferrer.  

La Peria també convoca els Premis Comte Jaume d’Urgell, amb el qual es vol reconèixer a persones i a entitats dels Països Catalans, que per la seva força cultural, la seva original trajectòria i la gran capacitat de comunicació de la seva feina i obra, contribueixen a fer més gran i més rica la xarxa natural i real dels països de parla catalana i dels seus ciutadans. 

Premis Comte Jaume d’Urgell Balaguer ©Paeria
Premis Comte Jaume d’Urgell Balaguer ©Paeria

Enguany els guardons s'han concedit  en categoria col·lectiva Ex aequo a Plataforma per la Llengua i a  Obra Cultural balear; la primera per la promoció de la llengua catalana com a eina de cohesió social, treballant en els diferents territoris de parla catalana des d'una perspectiva transversal. Actualment, l’entitat compta amb diferents comissions temàtiques de voluntaris, té grups locals en desenes de poblacions i s'estructura en cinc delegacions territorials. L'Obra Cultural balear, per la promoció de la llengua i la cultura pròpia, la defensa del dret de les Illes Balears al pel autogovern i la seva tasca a favor de l’autonomia i del reconeixement de la personalitat nacional de les Illes Balears tenint com eixos principals la llengua, la cultura i el país.

En la categoria individual es va premiar a Tatxo Benet, periodista i empresari de mitjans de comunicació, per exercir un actiu mecenatge, amb adquisicions d’obres com Presos políticos en la España contemporánea de Santiago Sierra, obra censurada a la fira ARCO, punt de partida de l’adquisició d’altres obres d’art igualment retirades o vetades a l’exposició pública. L’any 2020 va obrir la llibreria i espai cultural Ona, que recuperava el nom i l’esperit de la històrica llibreria catalana. Des del 2021 és propietari de l'editorial Navona.

El colofó de la vesprada és sempre el lliurament del Premi d’Honor de la Cultura, que enguany es va concedir a Josep Vallverdú per la seva llarga trajectòria en el món literari, essent un referent de la cultura catalana