Balaguer retrà homenatge a Margarida de Montferrat en una edició especial de la festa de l’Harpia

Text: Redacció / Foto: Paeria de Balaguer

Balaguer ha preparat una edició especial de la festa medieval de l’Harpia pel pròxim dissabte 3 d’octubre que coincidirà amb la celebració de la segona Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, dedicada a la figura de la comtessa Margarida de Montferrat, de qui es compleixen 600 anys de la seva mort, i a les dones en general de l’Edat Mitjana.

En la presentació dels actes, l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha explicat que “des de la Paeria preparem una edició especial de l’Harpia adaptada a les circumstàncies actuals i ajornem a l’any que ve la celebració del desè aniversari de la festa”.

Pel que fa a la segona Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, destaca la inauguració d’un mural dedicat a Magarida de Montferrat a la plaça Comtes d’Urgell, obra de l’artista Oriol Arumí. També s’han programat sis conferències a càrrec de reconeguts estudiosos. Al matí tindran lloc a la sala d’actes de la Paeria i giraran entorn el lema ‘Ser dona a l’Edat Mitjana’. Entre els ponents hi haurà Maria Elisa Valera-Rodríguez (UB), que tractarà sobre com podien viure les dones del seu treball a l’Edat Mitjana; Dolors Bramon Planes (també de la UB), que parlarà sobre ser dona i musulmana a l’època mentre que la historiadora Virgínia Costafreda Puigpinós reivindicarà Margarida de Montferrat com una comtessa d’Urgell condemnada per la història. A la tarda, les conferències es traslladaran a la plaça del Pou i giraran entorn el lema ‘Emmalaltir i guarir a l’Edat Mitjana i al Renaixement’. Entre els ponents hi haurà Clara Jáuregui (Catedral de Barcelona), que parlarà de la lepra a la Catalunya medieval; Frederic Aparisi Romero (Universitat de València), que explicarà el cas del metge valencià Lluís Alcanyís (ca. 1440-1506) per tractar sobre la medicina i la inquisició, i Raúl Vilagrassa Elías (Instituto de Historia – Consejo Superior de Investigaciones Científicas), que parlarà de vellesa, malaltia i mort en el Renaixement.

La jornada compta, en la seva organització, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida (UdL) i vol ser el marc científic i tècnic de la festa de l’Harpia de Balaguer, aquest any una edició especial, diferent i reduïda però no per això menys interessant.

Quan acabin les conferències, les activitats es traslladaran a la plaça del Mercadal on a les 8 del vespre s’obrirà l’espai gastronòmic Les Tavernes (que funcionarà fins a la 1 de la matinada) i el petit mercat artesanal. Seguidament es podrà gaudir de la ballada de l’Harpia i de les actuacions musicals del duet Marina&Capi (9 de la nit) i del grup local K-sonronda (2/4 d’11 de la nit).

Els interessats en sopar a l’espai gastronòmic Les Tavernes han de reservar prèviament trucant a l’Oficina de Turisme abans del 30 de setembre. Per taula hi podrà haver un màxim de 8 persones i es recomana anar vestits de l’època medieval.