Balaguer acull el Fòrum d'Escoles Verdes d'educació secundària en el qual han participat una dotzena de centres

Institut de Seròs, en la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització integral del centre, i El CEE Siloé de Mollerussa, per l’actuació Ratpenats a l’escola han estat els centres lleidatans guardonats en els Premis Escoles Verdes 2023
Fòrum d'Escoles Verdes a Balaguer ©Paeria
photo_camera Fòrum d'Escoles Verdes a Balaguer ©Paeria

Balaguer ha acollit aquest dijous el Fòrum d'Escoles Verdes d'educació secundària de la demarcació de Lleida, una jornada en la qual hi han participat 21 docents i 75 alumnes procedents d'una dotzena de centres educatius de Balaguer, Vielha, Tremp, Seròs, Guissona, Alpicat, Torrefarrera, Mollerussa, i Tàrrega.

Els participants en el fòrum han treballat la temàtica ‘La Salut Planetària’, la qual és fil conductor de la proposta Actua x 25, la iniciativa que aglutina totes les accions que formen part dels actes de celebració dels 25 anys de la Xarxa d’Escoles Verdes. Es tracta d'un dels espais per fomentar la interrelació, el treball col·laboratiu, l’intercanvi d’experiències i els projectes compartits entre centres per tal que trobin un ambient òptim per al diàleg, comparteixin experiències, idees, i treballin una temàtica ambiental per avançar en el camí cap a la sostenibilitat.   

Fòrum d'Escoles Verdes a Balaguer ©Paeria
Fòrum d'Escoles Verdes a Balaguer ©Paeria

Durant la jornada s’ha fet entrega dels Premis Escoles Verdes de la mà de Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i la paera d’Educació, Anna Profitós.

Els premiats han estat:

  • Institut de Seròs, en la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització integral del centre.
  • Escola Quermany de Pals, en representació de les 21 escoles verdes del Baix Empordà que han participat en el projecte Itinerari pedagògic Camí del Corriol, en la categoria d’un treball en xarxa realitzat conjuntament amb altres agents del territori.
  • Escola Serra Voltor de Vallcebre, per l’actuació El procés de la llana, de l’ovella al jersei, en la categoria d’actuació singular dins o fora del centre educatiu i que reculli el màxim de contextos d’acció que promou el Programa Escoles Verdes.

També s’han atorgat dues mencions honorífiques a:

  • L’Escola Pilar Mestres-Jaume Torrens de la Roca del Vallès, per la iniciativa Projecte ocells.
  • El CEE Siloé de Mollerussa, per l’actuació Ratpenats a l’escola.

Els premis tenen una dotació económica de 6.000 euros repartits entre les diferents categories (3.000 euros en el cas de la categoria de millor trajectòria i 1.500 euros per a les categories d’actuació singular i treball en xarxa) i un diploma acreditatiu.

25è aniversari del Programa Escoles Verdes

Aquest curs 2023/24 es compleixen 25 anys del Programa Escoles Verdes. Aquesta iniciativa, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Departament d’Educació, sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat de fer front, des de l’educació, als nous reptes i valors de la sostenibilitat. Actualment, formen part de la Xarxa d’Escoles Verdes gairebé un miler de centres d’arreu de Catalunya.

Per celebrar l’efemèride, aquest curs s’han programat tot un seguit d’activitats sobre el paraigües ACTUA x 25 per visibilitzar la tasca en educació ambiental i sostenibilitat dels centres de la Xarxa. Cada trimestre es presentaran 8 propostes d’accions per dur a terme amb l’alumnat i la comunitat educativa dels centres adscrits. D’aquesta manera, al llarg del curs es podran realitzar fins a 24 accions. A totes aquestes accions, s’hi afegirà una 25a que serà la Festa de Cloenda, programada per al mes de juny vinent.

Totes les activitats programades es poden seguir a través del compte d’Instagram @escoles_verdes i de Twitter @escolesverdes.