Celebren la festa dels Tres Tombs de Balaguer amb la participació de 90 tractors i 4 carrosses

Redacció | Fotos: Roser Torruella

Ahir dimarts, 17 de gener, tot i que el temps no estava de la seva part, Balaguer va celebrar la popular festa dels Tres Tombs.

Com cada any, els actes principals es van celebrar al matí del 17 de gener, però el dia abans, a les 12 h del migdia, es va fer el repic general del campanar.

A les 7 h del matí de dimarts, es va dur a terme el repic de les campanes i a les 8 h la benedicció dels panets. Seguidament, a les 9 h del matí es va fer la missa a l'altar del Sant i, a les 11 h, la missa solemne, ambdues a l'Església de Sant Josep.

A les 12 h del migdia es van fer els tradicionals Tres Tombs a la plaça del Mercadal. Com ja és habitual, primer van passar les carrosses concursants i després els tractors i la resta de maquinària. A l'inici del tercer tomb els tractoristes, com de costum, van ser obsequiats amb un present. Durant els tres tombs, també es realitza l’acte de benedicció dels animals. La celebració ha comptat amb la participació d'un total de 90 tractors i 4 carrosses.

Amb relació als premis de les carrosses, la guanyadora ha sigut “Ja podem cremar”, pertanyent a l'Associació de Dones Rurals, i que s'ha endut 300 euros i el trofeu. El segon premi ha anat cap a la carrossa “Mirem el nostre ramat”, que ha rebut un trofeu i 210 euros. Finalment, el tercer premi se l'ha emportat “La llum ja no podem pagar” la qual també s'ha emportat un trofeu i 150 euros. La carrossa restant, “Els traginers”, ha rebut una menció especial i una recompensa de 50 euros.

Enguany la festivitat va tenir un petit imprevist. I és que durant la celebració un vedell es va escapar de l'escorxador i va estar passejant pels carrers de la capital de la noguera mentre els agents de la Guàrdia Urbana intentaven capturar-lo. Segons afirma Nació Lleida, no hi va haver cap ferit, ja que es va poder localitzar i recuperar al cap d'uns instants. 

La Confraria de Sant Antoni s’encarrega d’organitzar la celebració de la festa de Sant Antoni Abat. Enguany la festa ha estat presidida pel paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, i el president de la Confraria de Sant Antoni Abat, Joan Comelles acompanyats per altres paers de la corporació, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i el mossèn Jordi Profitós.