El [festival] NATURES programa dansa, arts escèniques i arts plàstiques en la seva 4a edició a l’Alzina de l’Aguda

Redacció | Foto: Bona Premsa

La petita localitat de la Noguera l’Alzina de l’Aguda, un poble agregat al municipi de Vilanova de l’Aguda amb només 20 habitants, serà l’escenari els dies 1 i 2 d’octubre del [festival] NATURES. En aquesta 4a edició hi confluiran 18 propostes artístiques en l’entorn rural: treballs de dansa, arts del moviment i arts plàstiques amb artistes nacionals i internacionals, així com un concert cada dia. Tot i això, prèviament el festival acull les residències dels artistes que s’iniciaran el cap de setmana del 9 de setembre i s’allargaran fins al dia 28 d’octubre. Es tracta d’artistes que treballaran a l’Alzina les seves creacions que es mostraran durant el festival. D’altra banda, la mostra també programa laboratoris de creació a posteriori del festival, concretament els dies 15 i 16 d’octubre. Per tant, la dansa contemporània, les arts escèniques i les arts plàstiques envairan aquest petit nucli rural de la Noguera al llarg de més d’un mes.

El propòsit del festival és potenciar i donar a conèixer l’art contemporani (dansa, arts del moviment i arts plàstiques) a l’entorn rural i des del món rural, contribuint a la descentralització de l’art, a la connexió amb la natura, al desenvolupament d'un art sostenible i respectuós amb el medi ambient, a la inclusió i intercanvi entre públic divers i en el seu conjunt, a una societat més sensible, saludable i rica, es visqui on es visqui.

La mostra, promoguda per la coreògrafa i ballarina Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó gira al voltant de propostes artístiques que dialoguen amb la natura, concretament amb el paisatge rural del lloc. “Volem que la dansa i l’expressió artística siguin un fruit més de la terra” explica Olga Tragant, resident a l’Alzina juntament amb Jaume Amigó des de fa 17 anys. Crear una nova ruralitat des de la dansa i les arts plàstiques és un dels objectius centrals del NATURES: “Un espai on repensar, sentir i apreciar l’art des de la natura i on viure la natura des de l’art” afirma Amigó.

Es pot dir doncs, que el festival, a través de l’art i la cultura presenta un context ideal per donar visibilitat al món rural, aportant una nova mirada i un “nou valor al territori” tal com declaren els organitzadors per als quals “la natura i l’entorn rural són inspiració i estímul i un espai idoni per a la creació i el desenvolupament artístic”.

El dissabte 1 d’octubre començarà amb una acció artística que convidarà a la participació. Després seguirà una mostra de dansa contemporània de companyies convidades que oferiran una mirada especial i contemporània a la vida del camp i la memòria dels pobles  i el diumenge a la tarda s’organitza la passejada - recorregut itinerant amb tot el públic per veure les propostes artístiques cultivades en el mateix paisatge de l’Alzina. El diumenge al matí es reserva per acollir una xerrada sobre el potencial creatiu en el món rural actual, un taller per despertar els sentits i connectar amb la natura i un dinar comunitari.