El Parc Astronòmic del Montsec ja ofereix visites al públic general

Text: Redacció / Foto: Ajuntament d'Àger

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) d'Àger ha reiniciat aquest divendres les seves visites per al públic general després de diversos mesos d’aturada a causa de la pandèmia, si bé en les darreres setmanes ja havia rebut algunes visites d'escolars. Entre les novetats que s’oferiran aquesta temporada destaca una nova projecció al planetari que reflexiona sobre la necessitat de preservar el Pirineu de la contaminació lumínica. El Parc Astronòmic també ha adaptat les visites guiades a les mesures sanitàries, amb un 25% d’aforament, i, com a novetat, s’hi aborda l’actualitat astronòmica, amb explicacions al voltant de les darreres recerques científiques i missions espacials.

La reobertura de l’espai per al públic en general, coincidint amb un relaxament de les mesures per la millora dels indicadors de la pandèmia, també ha motivat la reobertura de la restauració i dels allotjaments al municipi d’Àger i el seu entorn. En aquest sentit, l’alcaldessa, Mireia Burgués, ha reivindicat la vall com una alternativa d’oci segura per als visitants, on bona part de les activitats es duen a terme a l’aire lliure.

Per la seva banda, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) Ricard Font, -que aquest divendres ha visitat el Parc Astronòmic acompanyat de diverses autoritats-, ha destacat la bona acollida que ha tingut la reobertura per part del públic i ha detallat que aquest cap de setmana les reserves ja estan completes. Font també ha posat de manifest la necessitat de renovar l’espai i en aquest sentit, ha anunciat la imminent substitució dels projectors i el mobiliari del planetari.

Novetats de la temporada

A partir d’aquest divendres, el PAM replanteja les seves activitats amb una ampliació de l’oferta de visites familiars, que es duran a terme fins a les 10 de la nit, coincidint amb l'inici del toc de queda, i amb un aforament màxim del 25%. Les visites guiades també incorporen a partir d’ara una explicació sobre l’actualitat astronòmica, on es donaran a conèixer les novetats entorn de la recerca científica, les missions espacials o els esdeveniments astronòmics.

Enguany també es presentarà el llibre L’Ull del Montsec, a càrrec del periodista Francesc Guillaumet, una obra que detalla la història del Parc Astronòmic del Montsec a través d'entrevistes a persones vinculades al centre. A més a més, es projectarà la pel·lícula del planetari Pirineus La Nuit, una peça d'astronomia i medi ambient que reflexiona al voltant de la protecció del medi nocturn dels Pirineus.