'Plena satisfacció' en el balanç d''enContats' el Mercat del conte i el llibre il·lustrat de Balaguer

Enguany el Govern Català ha fet una aportació de 500 euros a les Biblioteques lleidatanes i vint-i-sis d'elles van visitar l'Encontats per adquirir novetats per incorporar a les seves col·leccions
Encontats parades de les editorials  i públic familiar ©JosepAPérez
photo_camera Encontats parades de les editorials i públic familiar ©JosepAPérez

Encontats ha constatat un any més que es tracta de la gran festa del conte i el llibre il·lustrat de terres lleidatanes, una convocatòria que reuneix a Balaguer públic professional, lector i familiar al voltant d'un programa d'activitats que prenen els carrers del centre històric de Balaguer. Una iniciativa que combina la mostra expositiva de les darreres novetats editorials del llibre infantil i juvenil, i la il·lustració, amb tallers i jornades professionals; i també un extens cartell d'activitats de lleure

Encontats activitats a la plaça del Mercadal ©JosepAPérez
Encontats activitats a la plaça del Mercadal ©JosepAPérez

Aquest diumenge es clausurava la vuitena edició d'Encontats amb la satisfacció dels organitzadors, la Paeria i la Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer. La paera en cap, Lorena González destacava que traslladar el certamen del juny al setembre va ser un encert, i ho ha constatat la gran participació de públic i professionals.

González afegeix que l'Encontats ja es considera una proposta consolidada, que no tan sols atreu públic local, la convocatòria ha arribat més enllà de la Noguera

Encontats activitats populars en els carrers de Balaguer ©JosepAPérez
Encontats activitats populars en els carrers de Balaguer ©JosepAPérez

Per la Paera en cap l'Encontats juga el paper important de ser aparador del sector editorial i atreure els professionals de les biblioteques que al final són els prescriptors de la lectura per a les noves generacions de lectors. González destaca que el certamen té la voluntat d'aconseguir la immersió en el món fantàstic dels contes i els llibres il·lustrats a través de la música, els espectacles i l'entreteniment. Una combinació estratègicament dissenyada per aconseguir nous lectors.

Any Vallverdú

De la programació per aquesta edició, destaca la vinculació amb la commemoració de l’Any Vallverdú, amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor. En aquest sentit, el Museu de la Noguera va inaugurar una exposició sobre el vessant il·lustratiu de Josep Vallverdú. 

Encontats traspas de padrinatge de Josep Vallverdú a Ramon Besora ©Encontats
Encontats traspas de padrinatge de Josep Vallverdú a Ramon Besora ©Encontats

Encontats va ocupar el centre històric de la capital de la Noguera amb vint-i-sis parades, dotze de les quals pertanyien a editorials, i tres escenaris on van tenir lloc tota mena d'activitats. Una edició que incorporava nova obra als "Balcons Il·lustrats", la quarta obra del projecte d'art mural que va elaborar l'artista Núria Riba dedicat al dibuixant balaguerí Frederic Letamendi.

Una acció artística que es va completar amb el mural que els estudiants de la ciutat van realitzar als murs de la llera del Segre, coordinat per Zoo Il·lustrat amb la col·laboració dels il·lustradors Helga Ambak, i Carles Ube, acompanyats per l'educador Ricard Tàpera.

Propostes professionals

Encontats també s'erigeix en eina per als professionals de les biblioteques, per aquest motiu en la seva programació inclou la jornada de formació per a professionals de les biblioteques públiques en la qual van participar una vintena de tècnics.

Una iniciativa que vol donar un valor afegit a l’Encontats i aportar contingut que pugui ser aplicat posteriorment en la feina diària a les biblioteques, segons explicava la directora balaguerina Núria Arbós

Encontats jornada de professionals de les biblioteques públiques ©Encontats
Encontats jornada de professionals de les biblioteques públiques ©Encontats

La jornada la va impartir la narradora oral Mon Mas, especialista en àlbum il·lustrat, qui destacava que “si fem formació per bibliotecàries també és un reclam perquè pugui venir aquest col·lectiu”.

Enguany el Govern Català ha fet una aportació de 500 euros a les Biblioteques lleidatanes i vint-i-sis d'elles van visitar l'Encontats per adquirir novetats per incorporar a les seves col·leccions.

Una altra novetat d’enguany ha sigut l'acord de col·laboració amb el Premi d’Àlbum il·lustrat Vila de Térmens, ambdues entitats van organitzar el taller ‘Multitud il·lustrada’ que va impartir Lali Miró, adreçat a infants de 6 a 11 anys

Encontats va omplir d'històries fantàstiques els carrers del centre històric de Balaguer, d'activitats i tallers, de nits de llegendes, novetats literàries, i sobretot va impregnar un any més de fantasia la ciutat de Balaguer.