En marxa les obres de restauració de la porta d’entrada a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger

Text: Redacció / Foto: Ajuntament d'Àger

Les tasques de restauració de la portada d’entrada a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger han començat mes de maig amb l'objectiu de conservar els elements de fusta i metall que componen aquesta estructura d’uns tres metres d’alçada i que dona accés a un dels elements patrimonials de més valor pel municipi.

Els treballs d'aquests elements, que es troben malmesos per les inclemències meteorològiques, està previst que s’allarguin uns 10 dies. El pressupost, de 4.455 euros, corre a compte de l’Ajuntament d’Àger, pendent que s’acabin de tramitar els ajuts que atorguen les administracions per conservar el patrimoni cultural.

L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha explicat que la conservació i restauració d’aquests elements és un pas més per consolidar el turisme familiar i cultural que ja rep la vila. “A Àger hi ha molta natura, però també hi tenim molta cultura, l’hem de donar a conèixer i li hem de donar vida com sigui”, ha dit.

Burgués ha destacat el patrimoni artístic i cultural del municipi, amb un gran nombre d’ermites visitables, i unes rutes turístiques acabades d’estrenar per recórrer els punts més emblemàtics del poble. L’alcaldessa també ha volgut reconèixer el paper de la Fundació Arnau Mir de Tost, que vetlla per preservar el patrimoni cultural, històric, artístic i natural de la vall, i ha afirmat que el seu assessorament ha estat clau a l’hora de poder fer realitat aquestes obres de restauració.

La Capella del Calvari

L’alcaldessa d’Àger ha avançat que el consistori ja ha iniciat els tràmits per poder restaurar la porta d’accés a la Capella del Calvari, situada al costat del cementiri. Es tracta d'unes obres que també preveuen efectuar aquest 2021. Burgués ha detallat que la capella està restaurada de l’interior, amb pintures d’estil popular rural inèdites, ja que mai no ha estat oberta al públic. No obstant això, resta condicionar la porta d’entrada, que presenta alguns forats a causa de la seva degradació i fa que proliferin els insectes a l’interior, amb el risc de degradació que suposa per a les pintures.

Burgués ha explicat que, una vegada s’hagi restaurat la porta de la Capella del Calvari, amb un pressupost al voltant dels 5.000 euros, que comptarà amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat, es podrà dinamitzar l'espai. Així, està previst incloure la capella dins de les visites guiades que s’ofereixen per donar a conèixer els punts més emblemàtics d’Àger. Al mateix temps està previst destinar l’espai a actes lúdics i culturals de petita escala.