Engeguen la campanya "Per Balaguer, fem-ho bé" amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Redacció | Foto: Paeria de Balaguer

La ciutat de Balaguer se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la qual té com a objectius donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus de consum i producció.

Enguany se celebra la 14a edició del 19 al 27 de novembre i posa el focus en la Moda circular i sostenible. És per aquest motiu que des de l’àrea de Medi Ambient de la Paeria de Balaguer s’han programat activitats, amb la principal finalitat de sensibilitzar la ciutadania de la importància de fer una bona gestió dels nostres residus, en especial els tèxtils. Aquests són la quarta categoria que exerceix una major pressió en l'ús de matèries primeres i aigua, després dels aliments, l'habitatge i el transport, i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle. Es calcula que menys de l'1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous tèxtils. Per respondre al repte, des de la Comissió Europea es treballa amb una estratègia global de la UE pels tèxtils, amb mesures per potenciar el percentatge de recollida selectiva, de reutilització i de reciclatge dels tèxtils.

A Catalunya el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils és menor al 15%, i durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es donaran idees i materials per allargar la vida d’aquest recurs. En aquest sentit, a la ciutat de Balaguer s’han previst un seguit d’activitats que tenen com a objectiu fer incís en la importància de separar correctament els residus que generem, i de donar una segona vida a aquells que encara es puguin reutilitzar.

Una de les activitats és “Per reciclar saltant”, recomanada per a infants i joves de 3 a 12 anys, en la qual a partir d’un gran inflable i, per tant, del joc, els participants recordaran a quin contenidor s’ha de dipositar cada residu. També hi haurà el taller “Reciclatge de samarretes”, a càrrec del grup Grapats, el taller “Joc en paper”, i el taller “Reciclatge de mitjons”, a càrrec del Consell Comarcal de la Noguera, amb la voluntat de fer visible la importància de reutilitzar o reciclar la roba i els tèxtils que ja no necessitem. Les activitats tindran lloc a la plaça del Morter.

Totes aquestes activitats estaran acompanyades per un punt d’informació, el qual pretén fer difusió de la campanya “Per Balaguer, fem-ho bé”, que es du a terme des de la Paeria. Finalment, també hi haurà una parada de roba de segona mà per tal d’impulsar aquest consum circular del tèxtil.