Arriba la nova sardana 'Tambors al Castell del Remei', d'Òscar Barqué

imagen_2024-05-09_122519113
photo_camera Òscar Barqué Farrús i Mireia González Antó en el pati de la casa-palau del Castell del Remei el dia de l'estrena de la peça musical. ©Fundació Castell del Remei

En el marc de la 27a edició de l’Aplec de la Sardana del Castell del Remei -que va tenir lloc el passat 1r de maig- es va estrenar la sardana curta “Tambors al Castell del Remei”, obra del compositor Òscar Barqué Farrús, a iniciativa de la Coordinadora d’Aplecs de la Sardana de les Comarques de Lleida presidida per Joaquim Fabrés.

Així, el patrimoni cultural del Castell del Remei s’enriqueix amb una nova peça, que s’afegeix a la ja existent “L’Aplec del Castell del Remei” del mestre Domènec Cardenyes Barios (1916-1977).

“Tambors al Castell del Remei” és una composició musical que es situa entre la sardana antiga i la sardana convencional o moderna. Aquesta nova peça, tot i ser una sardana curta, presenta un tipus formal diferent respecte a la seva progenitora.

Com moltes de les sardanes curtes, “Tambors al Castell del Remei” està inspirada en melodies tradicionals o populars, en aquest cas, en la melodia popular "Els tres tambors".

Aquesta obra musical presenta variacions temàtiques, fet que la converteix en una peça més variada melòdicament que la típica sardana curta. Així, es pot destacar la seva estructura en la qual es repeteixen dos passos curts, dos passos llargs, dos passos curts, dos passos llargs, contrapunt, un pas curt, un pas llarg i el cop final, popularment conegut com a "fora".

L’autor ha triat aquesta melodia tradicional per la seva connotació amb l’instrument musical de percussió i amb el típic castell fortificat medieval.