La Fundació Castell del Remei presenta dues obres donades per la família de l’artista Josep Obiols

El pintor Josep Obiols Palau -l’artista més representatiu del moviment del Noucentisme català- va dedicar els anys 1953 i 1954 a decorar l’interior del Santuari de la Mare de Déu del Remei, a la colònia agrícola del Castell del Remei, que representa el conjunt més important de la seva obra pel nombre de pintures que s’hi concentren
Anna Ponsatí Obiols, Eloi Bergós , Mireia González, i Tomàs Cusiné ©CastelldelRemei
photo_camera Anna Ponsatí Obiols, Eloi Bergós , Mireia González, i Tomàs Cusiné ©CastelldelRemei

Aquest dilluns va tenir lloc l’acte de donació de la família de l’artista Josep Obiols a la Fundació Castell del Remei, dues obres que formaran part de l’exposició Obiols, el Noucentisme al Castell del Remei que s’exhibirà en la Sala Lucilla Atilia fins al 30 de novembre constituint un dels atractius de la Festa Major de la finca que se celebrarà el diumenge 8 d’octubre.

Anna Ponsatí Obiols, neta de l’artista va presidir l’acte acompanyada d’Eloi Bergós Farràs, alcalde de Penelles; Mireia González Antó, presidenta de la Fundació Castell del Remei; el Sr. Tomàs Cusiné Barber, president de Castell del Remei; i el Sr. Jesús Navarro Guitart, director del Museu Morera d’Art Modern i Contemporani de Lleida.

Anna Ponsatí Obiols, Eloi Bergós , Mireia González, i Tomàs Cusiné ©CastelldelRemei 1
Anna Ponsatí Obiols, Eloi Bergós , Mireia González, i Tomàs Cusiné

El pintor Josep Obiols Palau (1894-1967) -l’artista més representatiu del moviment del Noucentisme català- va dedicar els anys 1953 i 1954 a decorar plàsticament l’interior del Santuari de la Mare de Déu del Remei, a la finca Castell del Remei, que representa el conjunt més important de la seva obra pel nombre de pintures que s’hi concentren.

Entre els frescos murals i els cinc que se situen en els altars adjacents a la nau principal, a dues bandes de la nau central on són representades escenes bíbliques corresponents als misteris de goig del Rosari: l’Anunciació; la Visitació de Maria a la seva cosina santa Isabel; el Naixement de Jesús a Betlem; la Presentació del nen Jesús al temple; i el trobament de l’Infant Jesús al temple entre els doctors de la llei.

Així mateix, destaquen les pintures del presbiteri -a l’àpside de sobre l'altar major- on es representa una al·legoria de tot l'Univers lloant i pregant Maria.

I els dos impressionants murals que ocupen l’absis darrere l’altar a banda i banda del cambril de la Mare de Déu que presideix el Santuari, on són representats l’acció de gràcies pels productes de la terra i la gent que demana a la patrona del Castell del Remei. En la part dreta, els frescos mostren la misericòrdia vers infants i adults que pateixen necessitats, malalties i dolor confiant en el remei de l’auxili de la Mare de Déu. També hi apareixen els nadons, posant així el futur en mans de la providència. I, en la decoració de l’esquerra, es reflecteix el poble fidel oferint llurs collites a la verge. Es tracta d’escenes representatives de la pagesia amb els fruits de la terra: oliveres (oli), raïm (verema, vi), blat (pa). Al baptisteri, Obiols va completar un conjunt pictòric al·lusiu al baptisme de Jesús.

Donació a la Fundació Castell del Remei
Donació a la Fundació Castell del Remei

L’artista també va dibuixar i pintar a la cúpula del temple i a la volta de l’altar major el text en català que constitueix la lletra de la Pregària a la Verge del Remei, una composició musical que fou encarregada al mestre Lluís Millet Pagès (1867-1941) amb lletra d’Esteve Sunyol Gasòliba (1856-1913) i cantada a l’Orfeó Català l’any 1900.

Obiols també té obra mural a l'edifici de Correus de Barcelona, al Palau Nacional de Montjuïc, a Parets, a la Bonanova, a Vilassar de Mar, a Sant Joan de les Abadesses, a Tortosa, a la catedral de Lleida i de Solsona, a la Sala del Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, i en diverses dependències, al Museu i a la Sagristia del Monestir de Montserrat.