La Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià espera la presència d'uns 10.000 visitants

Se celebrarà aquest diumenge, 12 de novembre, i comptarà amb més de 110 parades, una trentena de les quals seran, principalment, productors de perdius
Acte de presentació de la Fira de la Perdiu del 2023. © Diputació de Lleida
photo_camera Acte de presentació de la Fira de la Perdiu del 2023. © Diputació de Lleida

La Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià, una de les grans fires de la comarca de la Noguera, se celebrarà aquest diumenge, 12 de novembre, i comptarà amb més de 110 parades, una trentena de les quals seran, principalment, productors de perdius.

Cartell de la Fira de la Perdiu 2023.
Cartell de la Fira de la Perdiu 2023.

Es tracta d'una fira centenària en la qual hi haurà expositors de perdius i altres aus, com faisans, ànecs, galls dindi, gallines i pollastres. D'entre els expositors, un jurat format per membres de la Federació de Caça de Lleida, valorarà les perdius exposades a la Fira per concedir els premis corresponents.

El dilluns 30 d'octubre la diputada Estefania Rufach i l'alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré van presentar l'edició d'enguany de la fira, on van destacar el gran èxit de participació, tant en visitants com d'expositors del certamen any rere any, i tal com va explicar Estefania Rufach, l'organització espera la presència d'uns 10.000 visitants.

Durant la jornada hi haurà activitats dirigides al públic més jove, com inflables a la plaça Major; un taller creatiu infantil i juvenil ‘Fira de la Perdiu’, a càrrec d'Ascalfó; i una cercavila i grallers, a càrrec de la Cremallera Teatre de Carrer, acompanyats de la geganteta Roseta i els capgrossos de les perdius, a més de la gran protagonista: la perdiu, tal com ha assenyalat Xavier Terré.

D'altra banda, el dia 11 de novembre, a partir de les 18 h, i en el marc de les Jornades Culturals ‘Lo Pas Nou 2023’, se celebrarà un concert de música popular, a l'església parroquial, a càrrec de la soprano Eva Ruiz i la pianista Marta Mesalles.

La notícia més antiga que es té de la fira de Vilanova de Meià data de l'any 1374, quan el rei Pere III el Cerimoniós, senyor jurisdiccional de la vila, va concedir a la Universitat i particulars a Vilanova de Meià el privilegi de poder celebrar una fira el dia de Sant Martí, deu dies abans i deu dies després, com solien celebrar-la per Santa Llúcia.

L'any 1968 l'Ajuntament de Vilanova va decidir revifar de nou la Fira de Sant Martí i dins d'aquesta el Mercat de la Perdiu, nom amb què es va promocionar durant molts anys. L'èxit de gent ja era notable tot i escaure's entre setmana, per això,1974 va ser el primer any què no es va celebrar la fira el dia de Sant Martí i es passà definitivament a fer el segon diumenge de novembre. A partir d'aleshores, l'èxit d'expositors i de públic està assegurat per poc que acompanyi el temps. El 1984 va suposar una fita important per a Vilanova. A partir d'aquell any es va passar a denominar oficialment Fira de la Perdiu.