La Fundació Canals d’Urgell reprèn les visites guiades a la presa del Tossal

Presenten un llibre sobre la construcció del canal principal, 'El presidi de Montclar. Els reclusos i la construcció del Canal d'Urgell', de Felip Gallart i Vicent Lladonosa 

 
visita Tossal dissabte 20_05_2023_1
photo_camera Visita guiada a la presa del Tossal de Ponts (foto d'arxiu). © ECCU
La Fundació Canals d’Urgell reprèn aquest dissabte 27 de maig la sèrie de visites guiades a la presa del Tossal que seguiran fins al mes de setembre, concretament els dissabtes del 17 de juny, 22 de juliol, 26 d’agost i 23 de setembre, dates susceptibles de patir canvis segons l’estat del canal. L’objectiu de les visites, d’una hora de durada a partir de les 11 del matí, passa per mostrar les instal·lacions de captació d’aigües i l’ermita neoromànica de Sant Isidre del Canal. A més, està previst que la presentació del llibre El presidi de Montclar. Els reclusos i la construcció del Canal d’Urgell a càrrec dels seus autors, Felip Gallart i Vicent Lladonosa, que tindrà lloc a l’ermita de Sant Isidre Llaurador de Ponts a les 12.30 hores, clogui la visita d’aquest cap de setmana.

La construcció del Canal d’Urgell configura la història de la transformació i millora més profunda i visceral de la història de Catalunya, el relat d’un triomf extraordinari en un context ple d’adversitats. De fet, El túnel de Montclar n’és una obra emblemàtica, i és que a partir d’un exhaustiu recull documental, els autors dibuixen una crònica precisa, viva i convulsa de les obres del túnel de Montclar i del seu presidi dins de la gran epopeia de la construcció del canal principal, datada entre 1853 i 1862.