Penelles tanca una edició de record del Gargar Festival de Murals i Art Rural

Enguany l'organització ha volgut aprofitar el ressò de la convocatòria per projectar iniciatives de col·lectius vulnerables i en risc d'exclusió social com és el cas dels  joves interns del Centre Educatiu de Justícia Juvenil El Segre de Lleida, que han elaborat dos murals
Gargar Penelles el mural de la mollerussenca Kamma Marlo ©JosepAPérez
photo_camera Gargar Penelles el mural de la mollerussenca Kamma Marlo ©JosepAPérez

Diuen els organitzadors que es tractava de 'l'edició més social' del Gargar Festival de Murals i Art Rural, perquè sembla ser el programa de la vuitena edició pretenia incrementar la participació, la implicació del públic interactuant amb els artistes, en definitiva diuen que 'eines per llaurar el futur'.

Gargar Penelles el programa musical a la plaça ©JosepAPérez
Gargar Penelles el programa musical a la plaça ©JosepAPérez

Tres dies de frenètica activitat per carrers i places de Penelles, el petit municipi de la Noguera que s'ha convertit en la galeria d'art a cel obert més rellevant de Catalunya. L'Ajuntament de Penells i l'estudi Binomic.cat han situat el certament en els circuits internacionals de l'art mural, i no menys important han aconseguit que aquesta expressió artística evolucioni a altres escenaris i arribi a nous públics.

La iniciativa Gargar ha sigut punt de partida d'altres iniciatives de les mateixes característiques que han sorgit en terres lleidatanes, i també artistes que s'han inspirat el festival de la Noguera per introduir-se en aquesta expressió artística

Gargar Penelles noves aportacions a la galeria 2023 ©JosepAPérez
Gargar Penelles noves aportacions a la galeria 2023 ©JosepAPérez

El festival seleccionava enguany als artistes Mura, Podre, Rame13, Stillo Noir, Sucri i Furyo, Uri Kthr, Valentí Gubianas i Wedo Goás, Anna Repullo, Dirty, Dante ARcade, Edgar Massegú, Gijs Van Hee, Heléne Planquélle, Ian_Lleida, Kamma Marlo, entre les 358 peticions rebudes, per incorporar setze noves obres a la galeria Gargar. 

Enguany l'organització ha volgut aprofitar el ressò de la convocatòria per projectar iniciatives de col·lectius vulnerables i en risc d'exclusió social com és el cas dels  joves interns del Centre Educatiu de Justícia Juvenil El Segre de Lleida, que amb la col·laboració de l'artista Tope, han elaborat dos murals. 

La codirectora del Gargar, Mar López-Pinto destacava que "tenim un altaveu i l'oportunitat de donar veu a aquests col·lectius als quals moltes vegades no se'ls dona", i afegia que "l'art" com a "motor transformador" de la societat. 

Any Vallverdú

Gargar Penelles el mural dedicat a Josep Vallverdú ©JosepAPérez
Gargar Penelles el mural dedicat a Josep Vallverdú ©JosepAPérez

El Gargar Festival de Murals i Art Rural també s'ha involucrat en la commemoració de l'any Vallverdú dedicat un dels murs a l'escriptor lleidatà centenari. L'il·lustrador Valentí Gubianas recollia l'essència de l'obra literària, de la mateixa manera que en el seu dia ho va fer la Roser Capdevila amb les Tres Bessones.    

Satisfacció de tots els agents implicats

L'estudi creatiu de Penelles s'obria el dia 5 de maig i fins al dia 7 artistes i públic han interactuat i han compartit un programa amb una vintena de concerts i espectacles, un mercat d'artesania, cinema la Fira del Roser, tallers de circ, escultura, grafiti, creació tèxtil i estampació adreçats a infants, entre altres. 

Garga Penelles tallers infantils ©JosepAPérez
Garga Penelles tallers infantils ©JosepAPérez

Mar López-Pinto explicava que ha sigut un gran festival al marge que els visitants hagin sigut centenars o milers, per organitzadors la satisfacció dels artistes, dels artesans i de tots els implicats, és el més important. Cada edició procurem millorar en oferta, qualitat i organització, perquè la simbiosi entre el festival i el públic sigui perfecta, al final aquesta satisfacció global és la que dona rellevància a la proposta.