L’Harpia acadèmica reuneix els expert en la jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós

El Museu de la Noguera ha llançat la sisena fitxa del col·leccionable ‘En femení’, dedicada a Isabel d’Aragó i de Fortià, l’última comtessa d’Urgell, una iniciativa que busca visibilitzar les dones i les seves contribucions a la història, oferint una perspectiva enriquidora per als lectors i investigadors
Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós ©Paeria
photo_camera Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós ©Paeria

L’Harpia Balaguer medieval va dur a terme aquest divendres el vessant més acadèmic de la festa amb una nova edició de la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, una trobada amb un programa ric en ponències centrades en la figura d’Isabel d’Aragó i la maternitat durant l’edat mitjana. Organitzada pel Museu de la Noguera en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Universitat de Lleida i el Departament de Cultura, aquesta jornada acadèmica va reunir experts i interessats en la història medieval.

La historiadora Virgínia Costafreda va inaugurar la jornada amb una ponència dedicada a la darrera comtessa d’Urgell, Isabel d’Aragó. El seu estudi aprofundeix en la vida i el paper d’aquesta figura femenina destacada durant el segle XIV. Seguidament, Júlia Olivé va abordar la bioarqueologia de la maternitat a al-Àndalus, oferint una visió científica i objectiva sobre aquest aspecte crucial de la història.

Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós ©Paeria
Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós ©Paeria

La sessió matinal va concloure amb la participació de Josefina Planas, qui va explorar la representació de la maternitat i la infantesa en la pintura i miniatura gòtica de la Corona d’Aragó. Aquesta anàlisi artística proporciona una perspectiva única sobre la vida quotidiana i els rols de gènere en aquella època.

A la tarda, la jornada va continuar a la porxada oest de la plaça del Mercadal. Helena Kirchner va presentar la xerrada titulada ‘L’experiència maternal de Dhuoda, comtessa i escriptora del segle IX’. Aquesta sessió va explorar la vida i les experiències de Dhuoda, una dona que va viure en una època fascinant de la història europea.

La darrera intervenció va ser a càrrec de Núria Armentano, qui va examinar l’estudi antropològic de les restes de Blanca d’Anjou. Aquesta comtessa medieval va deixar una empremta en la història, i l’anàlisi científica de les seves restes ens permet comprendre millor la seva vida i el seu context.

Per cloure la jornada, la companyia de comèdies Crisi Perpètua va oferir l’espectacle teatral ‘Veus que encara ressonen. Misogínia i feminisme en la història’. Aquesta representació artística va posar de manifest les lluites i les veus silenciades de les dones al llarg del temps.

Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós ©Paeria
Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós ©Paeria

En paral·lel a la Jornada d’Estudis, es va presentar el tercer número de la revista Nokaria, una publicació especialitzada en temes històrics i artístics. El rigor científic i la diversitat temàtica són els pilars d’aquesta revista, que compta amb l’aval d’un comitè científic. El seu accés gratuït al repositori digital Racó facilita la difusió del coneixement.

A més, el Museu de la Noguera ha llançat la sisena fitxa del col·leccionable ‘En femení’, dedicada a Isabel d’Aragó i de Fortià, l’última comtessa d’Urgell. Aquesta iniciativa busca visibilitzar les dones i les seves contribucions a la història, oferint una perspectiva enriquidora per als lectors i investigadors.