L’Harpia Medieval de Balaguer tanca una nova edició amb un gran èxit

Des de l'organització es fa una valoració positiva de les diferents activitats programades, així com de la qualitat dels productes i de la bona resposta del públic
DSC05543
photo_camera Baixada de l'Harpia del Castell Formós. © Asmaa R. Bellahbib

Durant els dies 2, 3 i 4 de juny la ciutat de Balaguer, a través de diferents espectacles i activitats, va recuperar el seu passat medieval.

El tema que articulava l’edició d’enguany era la commemoració dels 700 anys de la construcció del convent de Sant Domènec de Balaguer (1323 – 2023) i sobre el qual gira la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós amb el títol ‘Temps de Predicadors’, acte que va donar el tret de sortida al certamen, el divendres 2. 

En el marc de la celebració, divendres el pintor Josep Minguell a l’Església de Sant Josep també va dur a terme l’espectacle Affresco, on a través d’una acció performativa, Minguell va representar l’execució poètica i conceptual d’una pintura al fresc i es va fer una explicació tècnica de les diferents fases en la realització de l’obra, tenint en compte tots els detalls de l’execució.

Durant tot el cap de setmana pels carrers del centre històric s’hi ha concentrat més de setanta parades de tota mena de productes artesans i de proximitata la plaça del Pou, hi havia un espai de jocs infantils, que ha estat una de les novetats d'enguany, ja que en les edicions anteriors es duia a terme en altres espais.

Dissabte 3 va tenir lloc la peça central de l'esdeveniment, la Baixada de l'Harpia del Castell Formós, que tal com va detallar Arnau Torrent, paer de cultura de la ciutat noguerenca, és una representació de com l'Harpia, una peça de guixeria que es va trobar al Castell Formós, baixa des del mateix castell i recorre tot el centre històric, per acabar al Museu de la Noguera, on la poden visitar els balaguerins i balaguerines i davant del qual es fa el Ball de l'Harpia. ‘Esperem que aquest acte cada any sigui més multitudinari i que la gent s'hi aplegui i el gaudeixi’, va afegir el paer.

DSC05442
Mercat Medieval localitzat a la plaça del Mercadal. © Asmaa R. Bellahbib

Diumenge es van dur a terme cercaviles musicals, tallers i activitats per a infants, espectacles de circ i de màgia, concerts, i finalment la batucada que va anunciar l'acabament de la festa. Acompanyada pel grup Bandelapal, l’Harpia ha fet el seu darrer ball de lluïment de l’edició d’enguany, a la plaça del Mercadal.

Igualment, durant els dies que ha durat l’Harpia, alguns bars i restaurants de la ciutat han organitzat l’activitat conjunta Mossades Medievals, per la qual es podia assaborir una tapa medieval diferent en cada establiment. També els comerços a través de la seva associació han organitzat l’activitat el Joc de l’Harpieta, dirigit a infants i famílies.

L'alcalde en funcions, Jordi Ignasi Vidal, va remarcar que a causa de la pluja l’afluència de públic dissabte a la tarda va veure's una mica afectada, generalment valora molt positivament els actes duts a terme enguany. ‘Els moments més forts de la festivitat són dissabte al vespre i diumenge al matí, i s'ha pogut celebrar una gran festa de l'Harpia’.

Des de l'organització també es fa una valoració positiva de les diferents activitats programades, així com de la qualitat dels productes i de la bona resposta del públic. La proposta de reubicar la zona infantil a la plaça del Pou també es considera encertada i es mantindrà en pròximes edicions.