El sabó correrà pels carrers de Montgai

Montgai acull el primer correfoc del sabó, la gran novetat de la fira Net dedicada al sabó i la cosmètica natural 

fira net
photo_camera Una de les demostracions de Fira Net l'any 2016. Foto: Arxiu Comarques de Ponent

El municipi de Montgai obrirà una nova edició de Net, la fira del Sabó i la Cosmètica Natural el 16 d'abril, una iniciativa que va suposar la declaració de poble d'ofici singular del sabó i de la que el municipi de la Noguera se sent molt orgullós.

La XIV edició de Net, la fira del Sabó i la Cosmètica Natural se celebra enguany el 16 d’abril a Montgai, declarat Poble d’ofici singular del sabó, amb la gran novetat de comptar amb un correfoc de sabó, una proposta pionera a Catalunya. El que es podria anomenar ‘corresabó’ té com a principal objectiu atraure la participació activa d’un públic familiar, a més de l’habitual interessat en la temàtica de la fira. 

També s'incorporarà a les novetats del certamen la recreació dels oficis de Morcaire i Barrellaira que representaran persones que antigament recollien les morques d'oli dels molins i de les cases; mentre que el segon consistia en la recollida de la planta de la barrella que servia per fer lleixiu, ingredient imprescindible en l'elaboració del sabó.

cartell XIV Net
Cartell promocional de la XIV Fira Net

Una quinzena de parades de sabons i cosmètica natural, i uns 30 expositors artesans de productes de proximitat de la zona s'instal·laran a la plaça Prat de la Riba i al carrer Pare Mirats. Mostra expositiva que es compaginarà amb els espectacles de bombolles gegants a càrrec del Mag Reivax i també animació musical durant tota la fira a càrrec dels Grallers de Bellvís i els Capgrossos de Montgai.

L'acte inaugural de la fira el presidirà la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, a les dotze del migdia. La fira s’iniciarà a primera hora del matí amb la setena edició de la Marxa del Baix Sió dintre del projecte Marxa.cat, que té entre els seus objectius promoure la pràctica saludable de l’esport i afavorir el coneixement i respecte de l’entorn. Els participants poden escollir fer un recorregut lliure sense aglomeracions de sortida ni d’arribada i tindran fins a les 14 hores per fer el recorregut. Totes les persones inscrites rebran un regal per la seva participació.

En aquesta edició de la Marxa, es faran dos recorreguts, un de 21,80 quilòmetres i un altre d'11,20 quilòmetres. I passarà per 5 municipis, Montgai i Butsènit, Penelles, Bellmunt, Cubells i Flix (Balaguer). La Marxa permetrà observar espais com la Plana de l’Urgell des de Rocafinestres, els secans des de la Font Amarga i les vistes del Prepirineu des del Mirador del Baix Sió. Tot això amb uns paisatges de plena primavera amb els contrastos entre el regadiu i els secans, i amb la presència de la rica varietat d’ocells esteparis i l’abundant flora de la zona.