La Paeria de Balaguer tancarà l'any amb un deute de 7,7 milions d’euros

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

Dos anys després la Paeria de Balaguer ha recuperat la tradicional trobada de Nadal amb els mitjans de comunicació, que ha consistit en un esmorzar al CEI Balaguer, i on l'equip actual de govern ha fet un balanç de la tasca que han realitzat al llarg del 2022.

Jordi Ignasi Vidal, el paer en cap de la capital de la Noguera, ha fet un balanç molt positiu del 2022, ha repassat les actuacions més rellevants d'enguany, remarcant que tot i la gran densitat de feina que hi ha, en tots els àmbits, s'han pogut assolir tots els objectius marcats. El paer en cap també ha declarat que el municipi tancarà l'any amb un deute de aproximadament 5,7 milions d’euros, als quals cal sumar els 2 milions del préstec per les obres de l'escala Mont-Roig. A més, ha afirmat que tenen previst aprovar el pressupost del 2023 durant els mesos d'hivern, previs a les eleccions municipals.

Actuacions 2022

L’Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació han dut a terme múltiples accions en el context del Centre d’Empreses i Innovació, entre les quals destaquen el Viver Empresarial i Coworking, al qual s’han adherit tres noves professionals que hi desenvoluparan la seva activitat, arribant actualment a 19 empreses usuàries. D’altra banda, el CEI Balaguer esdevindrà el Punt d’Atenció Globalleida Noguera, reforçant el suport a l’emprenedoria i al teixit empresarial de la comarca de la Noguera i donant suport a activitats de formació i accions, vinculades a la promoció econòmica.

Pel que fa a la Planificació estratègica, s'ha treballat per a l’elaboració d’un conveni que permetrà disposar d’un Pla estratègic de la comarca de la Noguera i de la ciutat de Balaguer. Es tracta de comptar amb un únic instrument de planificació que eviti disfuncions i faciliti la unitat d’acció, donant un tractament específic a Balaguer. Cal destacar, també, l’Energy HubLab de Balaguer, el qual forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Green&Circular Ponent. Està impulsat per la Paeria de Balaguer i la Diputació de Lleida que aposta per la transició energètica i la transformació del model econòmic a Ponent.

En l’àmbit de l’Ocupació, s’han dut a terme diversos programes com el Projecte SINGULARS, el Projecte Treball als Barris, el Programa Treball i Formació— Línia Més Grans de 45 anys i Línia Dona, i el Programa de Garantia Juvenil a Catalunya— JENP 2021 (contractació en pràctiques de persones beneficiàries). Quant a les dades de la Borsa de Treball del CEI, actualment hi ha 578 empreses registrades, 1.280 persones donades d’alta, de les quals 611 ho han fet enguany. També s’han realitzat un total de 1.467 atencions individuals, i 102 empreses han publicat 234 noves ofertes de feina. Pel que fa a la demanada de feina, s’han enviat 1.225 currículums per a les ofertes publicades durant el 2022. D’aquestes 234 ofertes, hi ha hagut 104 insercions en total a través de l’Àrea d’Ocupació.

Per la seva banda, l’Àrea d’Urbanisme ha executat diverses actuacions entre les quals destaquen: el concurs de projectes per la redacció del projecte i direcció d'obra de l'ampliació de l'escola Mont–Roig; l’arranjament del paviment de diferents carrers al polígon industrial de Campllong i del nucli urbà de Balaguer; el contracte de subministrament i instal·lació plaques fotovoltaiques pavelló INPACSA; l’obra del Molí de l’Esquerrà; les obres del carrer Barcelona; l’ampliació del Cementiri Nou de Balaguer; l’estudi per l'ampliació de la plataforma del Pont de Sant Miquel; i la redacció del Pla Director de Santa Maria de les Franqueses.

De les actuacions de l’Àrea de Govern Obert, cal destacar els més de 180 expedients de contractacions menors i majors; les quatre consultes públiques prèvies sobre ordenances a la ciutat; la nova Ordenança General de Circulació; la nova Ordenança de Residus; la nova Ordenança per a la Protecció dels Animals; el Conveni amb AIAC per accés al seu registre i ANICOM, Conveni amb AIAC i Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya per implementar el nou programa GIF-VET (Gestió integral felina - veterinària); l’impuls del Pla Antifrau; l’impuls de la Bústia Ètica; les millores en els aspectes de contractació i transparència; l’automatització de procediments interns per agilitzar l’administració electrònica de la Paeria; la realització de la imatge gràfica institucional de la Paeria de Balaguer; el guiatge i acompanyament a altres departaments per la millora de la participació ciutadana; 40 expedients realitzats per a la concessió de targetes d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda; la tramitació de 34 expedients d’accés a la informació pública; la tramitació de 21 expedients de responsabilitat patrimonial; i el suport a l’Àrea de Recursos Humans en l’Estabilització de personal i la creació de noves places.

Pel que fa a l’Àrea de Serveis Municipals, a continuació s’indiquen les actuacions que han fet durant 2022: reparació de fuites d’aigua, adquisició d’una bomba d’aigua, adquisició de 95 aparells per a control de fuites d’aigua, tasques de manteniment a la depuradora, arranjament de 12 fuites d’aigua, instal·lació de llums de Nadal, reposició de bombetes de llum, manteniments de les instal·lacions a la ciutat, tasques de manteniment i neteja, rehabilitació de façanes fases XVIII c. Santa Maria i XIV c. Minerva, rehabilitació de la primera fase de dos habitatges situats al Carrer Santa Anna, 11 (3 habitatges) i Plaça Ollé Pinell (8 habitatges).

Des de l’Àrea d’Afers Socials, es destaquen els projectes De la Mà, amb 900 atencions o consultes sobre el programa, i 50 persones ateses i acompanyades pel servei durant l’any. Per la seva banda, el suport administratiu ha rebut 362 visites, 1237 trucades i 1340 correus electrònics. Quant a dades d’immigració, s’han rebut un total de 401 visites a l’oficina, s’han realitzat un total de 112 informes d'arrelament social a Catalunya, s’han fet 81 informes d’adequació de l’habitatge per a la renovació del permís de residència en virtut del reagrupament familiar, un informe sobre integració social, i 10 sol·licituds de certificats de primera acollida.

Pel que fa a l’Àrea de Cultura, ha estat un any marcat per la Capitalitat de la Sardana, en el marc de la qual s’han complert múltiples activitats. El 2022 també ha estat l’any de la recuperació a nivell d’assistència a les diferents activitats culturals i festives de la ciutat i el del retorn a les xifres que hi havia abans de la pandèmia, com ho demostra el nombre d’abonats al cicle de tardor del teatre de Balaguer, amb prop de 200 abonats.

De l’Àrea de Joventut, cal destacar la bona acceptació de les activitats festives del Carnestoltes, la Revetlla de Sant Joan o les Festes del Sant Crist, amb una gran participació en els diversos actes programats. D’altra banda, s’han recuperat activitats de Nadal com el Cosmolúdic, que des de feia dos anys que no es realitzava. Un saló de Nadal de referència dels últims anys de la província de Lleida.

Per la seva part, l’Àrea d’Esports ha mantingut l'impuls a l’esport de base, tant de forma directa amb la natació, la rítmica, el piragüisme o el voleibol; com per incentivar a les entitats en la formació en noves disciplines, que han derivat altres projectes, com l’Escola de BTT, l’Escola d’Atletisme, o l’Escola de Tennis Taula.

La promoció d’esdeveniments esportius de primer nivell han fet que la ciutat hagi pres una repercussió a escala nacional de Catalunya, amb els campionats de duatló i triatló en etapes de promoció, el campionat de Catalunya de mitja marató, el campionat de Catalunya de kayac-cross o els campionats de Catalunya de Bàsquet en diferents categories.

Per acabar, en el conjunt de les activitats destacar l’especial interès en la promoció de l’esport i salut; en especial entre els més joves dels 6 fins als 18 anys, amb el programa MOU-TE, el programa Fitjove i el programa d’hàbits saludables amb la fundació Gasol anomenat SISMA.

D’altra banda, des de l’Àrea d’Igualtat s’ha dut a terme l’actualització del Protocol per a qualsevol mena d’assetjament laboral, la revisió de la documentació de la pàgina web, la normativa municipal per a l’ús de llenguatge inclusiu i l’elaboració de la Guia de llenguatge inclusiu per a ús de la Paeria.

Finalment, l’Àrea d’Educació durant 2022 ha dut a terme el Concurs del Projecte i Execució de l’Escola Mont-roig; s’ha elaborat l’Informe sobre segregació escolar a Balaguer —elaborat per la Fundació Pere Tarrés amb l’objectiu que serveixi com a eina arribar a un Pacte local contra la Segregació; i s’ha redactat el Pla Educatiu d’Entorn. Des de l’Àrea d’Educació de la Paeria també es du a terme de manera sistèmica el Pla Municipal de Dinàmica Educativa, conjuntament amb els diferents serveis municipals i el Servei Educatiu de la Noguera.