La sardana i la galop de Balaguer arriben a les escoles de la Noguera

Programa Saltem i Ballem a les escoles ©JosepAPérez

Foto: Associació Capital de la Sardana.

Aquest mes de febrer han començat els tallers d’ensenyament de sardanes a les escoles Saltem i Ballem, que enguany presenten com a novetat l’aprenentatge d’una segona dansa, la galop de Balaguer, coincidint amb la capitalitat de la sardana.

Totes les escoles de la capital de la Noguera s’han incorporat als tallers per aprendre la sardana i la galop de Balaguer, arribant a gairebé quatre-cents alumnes corresponents a setze grups.

L’escola Mont-roig és el centre que hi participa amb més cursos, amb els alumnes de tercer, quart, cinquè i sisè, seguida de l’Escola Gaspar de Portolà amb quatre grups de tercer i quart. La resta de centres hi participen amb un o dos grups, de tercer o de quart.

El divendres 4 de març s’impartirà un curs de la galop als monitors del Saltem i Ballem per tal que també es pugui ensenyar a totes les escoles d’arreu de Ponent. Així mateix, s’ha encarregat al músic Dani Gasulla l’arranjament per a cobla, perquè es balli a la festa escolar de fi del curs de sardanes del 30 d’abril.

La galop de Balaguer es recuperà el 2017 a partir del costumari català del Joan Amades, per iniciativa del Museu de la Noguera. Era una dansa que es ballava al setembre en el marc d'una fira de bestiar, coneguda com la Fira dels Enamorats, on antigament es pactaven molts casaments. La dansa hauria servit per facilitar el primer contacte entre els futurs promesos. La recuperació de la música va anar a càrrec del Xavier Piñol de l'Escola Municipal de Música de Balaguer, i la dansa a càrrec de l'Albert Bonet de la Xemeneia.