L’Ajuntament d’Àger ofereix activitats gratuïtes per celebrar les Jornades Europees de Patrimoni

Redacció | Foto: femTurisme.cat

La Col·legiata de Sant Pere d’Àger i el nucli antic de la vila oferiran el dia 8 d’octubre una visita guiada, entre altres activitats, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural (JEP), una iniciativa que té la voluntat d’apropar la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania.

Un any més, l’Ajuntament d’Àger ofereix noves activitats i experiències en aquesta jornada de descobertes del nostre patrimoni cultural. L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha destacat que: “Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment amb activitats gratuïtes, obert a tothom i una gran oportunitat per donar suport i conèixer la riquesa i l’atractiu del patrimoni cultural del municipi”.

A més a més, l’alcaldessa d’Àger recorda que les i els professionals encara treballen en les datacions i les catalogacions dels sarcòfags descoberts aquest mes de setembre al jaciment arqueològic de santa Coloma d’Àger. “Es creu que els descobriments puguin contribuir al patrimoni i a conèixer una mica millor el passat del municipi”, afirma Mireia Burgués.

Les Jornades Europees de Patrimoni començaran a Àger aquest divendres, 7 d’octubre, amb una xerrada sobre la presentació gràfica de la Via Romana a la Sala de plens de l’Ajuntament a les 19 h. La resta d’activitats tindran lloc durant el dissabte, 8 d’octubre, on hi haurà, en primer lloc, una jornada de voluntariat per netejar l’entorn de l’antic pont del camí romà a les 9 h del matí. El dia continuarà amb una visita al nucli antic de la vila i la Col·legiata de Sant Pere d’Àger que s’iniciarà al Portal del Pedró a les 16 h. Per finalitzar la jornada, hi haurà un concert de la coral ‘Joia de maig’ d’Anglesola a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger a les 18.30 h. 

Aquesta és una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des de l’any 1991.

Per aquest 2022, sota el lema “Patrimoni Sostenible”, les Jornades Europees de Patrimoni ens proposen explorar i reflexionar al voltant de la sostenibilitat i el futur del nostre patrimoni, en un context marcat pel canvi climàtic. Amb aquest tema, l’edició d’enguany de les Jornades convida a totes les institucions, entitats i associacions que participen en l’esdeveniment a suggerir iniciatives que contemplin l’efecte ambiental de les seves activitats.

Finalment, Mireia Burgués, ha volgut destacar la contribució que algunes d’aquestes activitats programades suposaran a l’hora de minimitzar l’impacte ambiental del municipi i de cuidar el patrimoni propi: “Durant la jornada de voluntariat es té l’objectiu de netejar l’entorn de l’antic pont del camí romà i treure deixalles que, malauradament, s’hi han acumulat durant anys”.