L’empresa balaguerina Agraïments oferirà litúrgies post mortem

Text: Redacció / Foto: Anna Calafell

La crisi del coronavirus i el confinament han comportat una conseqüència molt difícil de gestionar. Per imperatiu sanitari, els enterraments han deixat de celebrar-se i els difunts van a parar directament al cementiri.  Tampoc poden ser acomiadades amb cerimònia col·lectiva les persones que moren aquests dies, encara que no hagin estat afectades pel virus, ja que són moments excepcionals en què s’han d’evitar el contacte humà.

Sense possibilitat de cerimònia de comiat que ajudi a l’elaboració de la pèrdua i del dol posterior, els familiars es troben desemparats. “Hi haurà una postergació del dol i una necessitat de reparar-ho” explica Remei Capitan, mestra de cerimònies de l’empresa balaguerina Agraïments, que ja està rebent els primers encàrrecs de cerimònies post mortem.

Remei Capitan és la impulsora d’Agraïments, una empresa que s’ha convertit en la primera de Lleida que organitza funerals laics o religiosos. Els seus serveis consisteixen en l’organització tant de la cerimònia de comiat com de totes les gestions tant logístiques com administratives i financeres del propi sepeli així com també post mortem. “A la mort no se l’espera mai i la falta de planificació d’aquest moment genera angoixa”, explica Capitan, que afegeix que “Agraïments neix tant de la necessitat de l’acompanyament en un moment que ningú ens ha ensenyat a gestionar, així com la necessitat d’un ritual alternatiu a l’existent”.

Alguns ajuntaments, arran de la recomanació dels psicòlegs municipals, s’han interessat per  poder organitzar una cerimònia col·lectiva per acompanyar el dol a les persones que han perdut els seus éssers estimats. Seria després del confinament i amb l’objectiu d’ajudar a pal·liar el dolor dels que han de suportar la pèrdua i ajudar-los a elaborar-la.

També molts particulars sol·liciten aquests dies acompanyament en el dol, en trobar-se sols davant d’una situació imprevista, així com suport en la tramitació de tota la burocràcia necessària, “una tasca que en aquests moments encara resulta més feixuga que habitualment” afirma Capitan.

Un 19,5% dels funerals són laics a Catalunya i la tendència creix

Tot i que majoritàriament el servei integral d’organització de cerimònies de comiat són litúrgies laiques, Capitan també exerceix de mestra de cerimònies en funerals alternatius dins del ritu cristià. Tot i així, les cerimònies de comiat laiques són una alternativa cada cop més demandada a Catalunya, on ja arriben al 19,5 % dels sepelis, però Lleida fins ara no disposava de cap empresa especialitzada. De fet, els Tanatoris són dels principals demandants d’aquest servei, ja que sovint es troben amb famílies que no volen cenyir-se al ritus religiós i busquen una alternativa que actualment no està organitzada, explica Capitán.

Personalització i acompanyament integral

Agraïments ofereix un acompanyament integral a les famílies en el moment de la mort d’una persona estimada, començant per la cerimònia de comiat personalitzada, d’acord amb les darreres voluntats del difunt o de la seva família. Concretament l’empresa es fa càrrec de l’organització de la cerimònia, que s’entén com un homenatge a la vida del difunt, com un agraïment i un reconeixement del seu llegat. A banda d’aquest servei però, l’experiència de Capitan, de més de 22 anys a la banca, li permet oferir molt més, com ara tots els tràmits administratius i financers post mortem.

Tràmits administratius i financers post mortem i memòria digital del difunt

Un dels valors afegits d’Agraïments és que, a més d’organitzar una cerimònia de comiat personalitzada d’homenatge al difunt, sempre conjuntament amb la família i els amics, també s’encarrega de tota la burocràcia que segueix a una defunció.

Les relacions amb la família i el banc, les gestions administratives i financeres també són un servei que ofereix l’empresa, que està al servei de la família en tot el que requereix aquest moment tan delicat. “Sovint hem de reaccionar amb més lucidesa que mai en un moment en què el dolor ens pot” explica Capitan i “el que vol oferir Agraïments és que la família es pugui centrar en el comiat del seu ésser estimat sense haver de fer front a tota burocràcia immediata i la posterior”.

D’altra banda, Agraïments també ofereix la possibilitat de realitzar una memòria digital del difunt. Es tracta d’un audiovisual on es narra parts de la seva vida que es poden projectar al mateix funeral i que posteriorment es podran recordar amb un QR al taüt o espai on es faci l’enterrament.

Música, flors, oratòria i sobretot, empara a la família

La cerimònia es dissenya a mida segons com desitgi la família, en el sentit d’un homenatge a la vida de la persona que acaba de morir. “Es tracta d’una celebració de la vida de la persona que acomiadem i per tant, sempre intentem que el seu adéu sigui tal com a ell li hauria agradat”, explica Capitan. En aquesta cerimònia per tant, pot haver-hi des d’un àpat fins a un brindis o música en viu, segons siguin els desitjos dels familiars.

A banda de tots aquests aspectes, tot el procés es porta a terme acompanyant a la família en tot moment, tant en el dol com en tots els detalls relatius al decès: tant l’oratòria així com de la coordinació amb el tanatori.

Més informació: https://www.agraiments.cat/