L’Encontats, el Mercat del conte i el Llibre Il·lustrat de Balaguer, arriba a la seva vuitena edició 

Redacció | Foto: Paeria de Balaguer

La vuitena edició de l’Encontats, el Mercat del Conte i el Llibre Il·lustrat de Balaguer ve amb un canvi important de data: enguany serà del 20 al 24 de setembre. A causa de l’augment de temperatures dels darrers anys, s’ha decidit modificar les dates i fixar-lo definitivament al mes de setembre.

Una altra de les notícies rellevants d’aquesta edició és la figura del padrí de la festa, que en aquesta edició recau en Ramon Besora, mestre, editor i escriptor.

Després de col·laborar activament en la formació de mestres i de vint-i-dos anys exercint com a tal, es va dedicar al món editorial. És autor d’una bona colla de llibres infantils i molts dels seus poemes han estat musicats i cantats per infants en diferents indrets de Catalunya.

Besora també és autor de  diverses publicacions i articles sobre didàctica, creativitat infantil, construcció del lector, poesia i escola, entre altres. Ha estat president del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves i membre del jurat del Premi de Literatura de la Generalitat, el Premio Nacional de Literatura del Ministerio de Cultura i el Premio Lazarillo.

D’altra banda ha rebut diversos premis nacionals i internacionals, entre els quals destaquen el Premi Baldiri i Reixac, el Premi de Literatura Infantil Atrapallibres i l’Octogone d’Honneur, atorgat pel Centre Internacional d’Études en Littérature de Jeunesse de París. Les seves edicions han estat guardonades amb el Premi Nit de l’Edició 1993 al llibre més original, i a la Fira del LLibre de Bolonya, amb el Critici in Erba Prize l’any 1992, i el 1997 amb el Premi Internacional d’Innovació. Va ser fundador i president de l’Associació Miquel Martí i Pol, i actualment és patró de la Fundació.

Amb l’objectiu que des dels centres educatius de la ciutat es conegui la seva obra i la puguin treballar amb l’alumnat, el mateix Ramon Besora durà a terme el taller “Aproximació a la poesia a través del joc” adreçat al professorat d’Infantil i Primària, el proper dimecres dia 1 de febrer a les 17 h al Servei Educatiu de la Noguera.

Quant a l’edició de l’Encontats d’enguany, els actes i activitats començaran el dimecres 20 de setembre amb la jornada adreçada als professionals que treballen a les biblioteques públiques de la província de Lleida. A partir de dijous i fins dissabte, la programació se centrarà en l’àmbit de la il·lustració i hi hauran diferents tallers, adreçats tant a professionals com a infants o adults no professionals, a més de xerrades i espectacles.

Cal destacar d’aquesta programació, la vinculació amb la commemoració de l’Any Vallverdú amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor. Així, el Museu de la Noguera inaugurarà una exposició sobre la vessant il·lustrativa de Josep Vallverdú, que es complementarà amb la programació d’espectacles específics sobre la seva obra.

Una altra novetat a destacar aquest any és la vinculació amb el Premi d’Àlbum il·lustrat Vila de Térmens, ja que s’ha arribat a un acord de col·laboració pel qual la persona guanyadora del premi realitzarà un taller d’il·lustració en el marc de l’Encontats.

Finalment, el diumenge dia 24 de setembre se celebrarà la gran festa familiar al voltant del món dels contes, mantenint una gran presència de parades d’editorials i llibreries especialitzades en la publicació de llibres infantils, il·lustradors i artesans.

A partir d'aquest mes de febrer, les editorials interessades a participar a l’Encontats, ja poden fer la inscripció a balaguer.cat/encontats