L'Energy Hublab de Balaguer ha celebrat una jornada per establir sinèrgies entre empreses i grups de recerca universitària

La jornada té com a objectiu articular la col·laboració entre les empreses del territori i la recerca sobre l’energia, l’eficiència energètica i la sostenibilitat
Jornada Energy Hublab1
photo_camera Jornada Energy Hublab1

El passat dimecres, dia 22 de març, es va celebrar la jornada d’empreses i universitat ‘L’Aliança per a la Transició Energètica’, al Centre d’Empreses i Innovació de Balaguer.

La trobada, organitzada conjuntament per l'Energy HubLab i l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, i tenia com a objectiu articular la col·laboració entre les empreses del territori i la recerca sobre l’energia, l’eficiència energètica i la sostenibilitat. En aquesta es van explicar les vies de col·laboració amb la universitat i les línies d'investigació dels grups de recerca que treballen en aquests àmbits, així com alguns casos d'èxit que han resultat de la seva col·laboració amb el món empresarial, amb l’objectiu de donar resposta a la voluntat de moltes empreses del territori d’implantar solucions o millores en l’eficiència de les seves instal·lacions o processos productius, i incorporar les energies renovables.

Des de l’Àrea de Promoció Econòmica de la Paeria i l’Energy Hublab es valoren molt positivament trobades com aquesta, ja que permeten establir sinèrgies i avançar cap a un model energètic sostenible i responsable basat en la col·laboració. També es considera fonamental la visibilització de recerca universitària, de gran importància per al desenvolupament del coneixement.

L’acte va començar amb la benvinguda als assistents per part de l’Il·ltre. Sr. Carles Gibert, diputat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida; la Sra. Olga Martín, vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida; i l’Il·lm. Sr. Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de Balaguer.

Seguidament, es van iniciar les intervencions dels ponents, la primera de les quals va tractar l’accés de les PIMES i professionals a la recerca de la Universitat de Lleida, i les oportunitats de col·laboració en l'àmbit acadèmic, de la mà del Dr. Eduard Gregorio, coordinador del Grau en Enginyeria de l'Energia i Sostenibilitat i el doble Grau en Enginyeria Mecànica i Enginyeria de l'Energia i Sostenibilitat de la Universitat de Lleida i de la Sra. Carmen Gallart, coordinadora de l'Oficina de suport a l'R+D+i de la Universitat de Lleida.

A les 11 h, després de la pausa, els membres dels diferents Grups de Recerca van exposar les seves línies d'investigació i van explicar casos d'èxit resultat de la seva col·laboració amb el món empresarial.

En aquest darrer bloc van intervenir: el Dr. Gabriel Zsembinszki i la Dra. Luisa F. Cabeza, del Grup de Recerca en Energia i Intel·ligència Artificial, els quals van explicar els projectes desenvolupats amb les empreses AKO i URD (Urban Reuse Development); la Sra. Montserrat Vilarrubí, del grup Sustainable Energy, Machinery and Buildings i el cas d’èxit spin-off UnisCool; el Dr. Gabriel Pérez, coordinador del grup Innovative Technologies for Sustainability, amb el cas d’èxit Urbanscape architecture – Knauf insulation Romero Polo; i finalment, el Dr. Daniel Chemisana i el Dr. Àlex Moreno, de Sistemes Dinàmics Aplicats a l'Energia Solar, els quals van donar a conèixer la seva col·laboració amb IASO.

Un cop acabada aquesta part de la jornada, es va celebrar un dinar amb networking per tal de promoure l’intercanvi d’impressions així com possibles sinèrgies entre els assistents.

Entre els assistents, unes 50 persones, hi va haver moltes empreses del territori, com BonÀrea, Fruits de Ponent, Romà Infraestructures, Ceràmica La Coma, STA Servicios Translogísticos y Afines, Pàmies Hortícoles, Noguera Renovables, Inmofinques, o Melk Consulting. També hi van assistir institucions i entitats públiques, com els Ajuntaments de Lleida, Alcarràs o Almatret, la Diputació de Lleida, la Universitat de Barcelona, l’Escola del Treball, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya o Unió de Pagesos.  

comentaris