Més de 750 persones participen en la 3a edició del projecte Pati Obert de Balaguer

Aquesta edició va finalitzar el passat diumenge 3 de setembre, amb una valoració molt positiva per part dels participants

Pati_Obert_Esports_JBL_TB22
photo_camera L'espai d'esports del projecte Pati Obert de Balaguer. © Paeria de Balaguer

El projecte Pati Obert és una iniciativa social i d'educació en el lleure ha estat possible gràcies a la implicació i participació de l’escola Àngel Guimerà, el Pla Educatiu d’Entorn de Balaguer i la col·laboració de diverses entitats locals, tant d’educació, joventut i culturals, així com el Consell Comarcal de la Noguera.

El projecte Pati Obert té la voluntat d’oferir un espai públic pròxim, segur i gratuït per al joc, el lleure i l’esport, al barri del centre històric de la capital noguerenca, des del qual promoure l'educació en valors, la integració social i la convivència que són els objectius principals del projecte. Les activitats es duen a terme més enllà de l’horari escolar, i especialment durant l’estiu, per tal d'optimitzar l'ús del pati escolar de l’Escola Àngel Guimerà.

En aquesta edició, que ha finalitzat aquest passat diumenge 3 de setembre, han participat una mitja de 35 persones per dia, el qual ha fet possible arribar a una participació total d’entre 750 i 800 persones, aproximadament, amb una valoració molt positiva per part dels participants.

Pati Obert Balaguer
L'iniciativa es duia a terme a l'Escola Àngel Guimerà.
© Paeria de Balaguer

El treball en xarxa ha fet possible convidar i conèixer la tasca de 9 entitats locals i d'iniciatives educadores, per obrir un espai d'aprenentatge, oci i de caràcter més festiu per infants, joves i les famílies, principalment els divendres. Han col·laborat amb el projecte i s'han coordinat activitats i tallers amb: el Servei Rehabilitació Comunitària, Mag Reivax, Swing Balaguer, Consell Comarcal de la Noguera, Joves Balaguer, AEiG Lo Rem, Esplai Santa Maria, Esplai Gaspar de Portolà, Rightboy i Fundació l’Estel.

Les dues tècniques contractades per al Pati Obert han estat clau a generar un bon clima de respecte, integració, participació i bona convivència entre infants i joves. S'han encarregat de fer complir les normatives d'ús del pati, així com contactar amb les entitats i proposar algunes de activitats més dinamitzades com a alternatives de joc.

El Pati Obert és una iniciativa molt valorada pels usuaris i usuàries, i també per la comunitat educativa, ja que ajuda a promoure la diversitat, el respecte, la tolerància, adquirir hàbits saludables, tenir cura dels materials, aprendre a gestionar els conflictes des de l'assertivitat, promoure l'ús de la llengua catalana, i fer un ús no agressiu ni sexista del llenguatge. Aquest intercanvi d'aprenentatges i d'educació en valors contribueix a la transformació personal i social, i també genera la consciència de continuar atenent aquestes necessitats socials al barri, i a Balaguer.

Des de l'Àrea d'Educació i l'Àrea d'Ocupació de la Paeria de Balaguer es vol traslladar el seu agraïment a totes aquestes entitats i col·laboracions, a totes les persones tècniques professionals i als serveis municipals, així com els espais de treball associatiu i en xarxa que han contribuït a cuidar aquest projecte transformador al barri. També es vol agrair als infants, joves i famílies que han participat al pati obert i se l'han fet seu, un any més.

El projecte està impulsat per la Paeria de Balaguer, en el marc del Programa Treball als Barris 2022, i finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i d’Economia Social – SEPE.