Representants locals i comarcals reclamen la continuitat de l'autovia entre Lleida i Balaguer

El Departament de Territori de la Generalitat va iniciar l'any 2011 les obres de l'autovia C-13 entre Lleida i Balaguer amb el tram de sis quilòmetres i mig i quatre carrils que va de Vilanova de la Barca al terme municipal de Térmens
Autovia entre Vilanova de la Barca i Térmens ©JosepAPérez
photo_camera Autovia entre Vilanova de la Barca i Térmens ©JosepAPérez

Representants de les corporacions municipals, consells comarcals, sindicats, i ciutadans de les comarques del Segrià i la Noguera, així com de Cambra de Comerç i de la Diputació de Lleida van dur a terme aquest divendres una concentració a Térmens per exigir a la Generalitat que doni continuïtat a la conversió de la C-13 en una autovia entre Lleida i Balaguer. 

El Departament de Territori de la Generalitat va iniciar l'any 2011 les obres de l'autovia C-13 entre Lleida i Balaguer amb el tram de sis quilòmetres i mig i quatre carrils que va de Vilanova de la Barca al terme municipal de Térmens. En aquest punt l'alcaldessa de Térmens, Concep Cañadell va llegir el manifest "Volem el 2+2 i no el 2+1" que fa referència als informes tècnics que aconsellen reprendre les obres amb només tres carrils.

Nosaltres no som ningú per dir al Departament que faci els estudis oportuns, però sí que som gent del territori, que vivim aquí i que volem les mateixes oportunitats que la resta del país

Representants de les administracions i agents socials i econòmics al trams de la C-13 a Tèrmens ©IgnasiGòmez
Representants de les administracions i agents socials i econòmics al trams de la C-13 a Tèrmens ©IgnasiGòmez

Cañadell va destacar que el passat mes de febrer van mantenir una reunió amb representants de Territori i des del seu equip municipal els hi van comunicar que "només estaríem d'acord amb dos carrils per sentit". Malgrat això, Cañadell ha lamentat que tot i que el departament està estudiant la proposta, els va admetre que "ara per ara, no hi ha finançament" per fer l'obra.

Per la seva banda l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, va recordar que la població dels municipis entorn de la C-13 necessita aquesta via per viatjar de forma més segura i ha recordat que es tracta també d'una zona de pas per la població del Pirineu.

Necessitem fer efectiva l'autovia perquè el territori es pugui desenvolupar econòmicament i socialment i pugui competir al segle XXI

Sense els dos carrils per sentit "s'esgarraria una de les principals vies per connectar dos territoris" ha lamentat el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa. Per la seva part, David Masot, president del Consell Comarcal del Segrià ha afirmat que si no s'executa l'autovia serà "una nova oportunitat perduda per construir un país més descentralitzat i que aposti pel reequilibri que s'ha negat durant molts anys".

La convocatòria va comptar amb el suport dels ajuntaments de Balaguer, Lleida, Vallfogona, Térmens, Vilanova de la Barca, Alcoletge així com dels Consells Comarcals de la Noguera i del Segrià.

La Paeria de Balaguer va impulsar un manifest per demanar l'execució de l'autovia que ja acumula més de 440 firmes en dos dies.