Nou planetari per obrir temporada al Parc Astronòmic del Montsec

L'acte d'arrencada de la temporada també s'ha aprofitat per retre homenatge a les famílies Roigé Baulies i Rosell Feliu que van cedir els terrenys per construir l'equipament, es va col·locar una placa commemorativa
Homenatge a les famílies Roigé Baulies i Rosell Feliu que van fer possible el PAM ©Ignasi Gómez
photo_camera Homenatge a les famílies Roigé Baulies i Rosell Feliu que van fer possible el PAM ©Ignasi Gómez

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) ha inaugurat aquest dissabte la temporada, presentant una renovació integral del planetari l'UII del Montsec. Una actuació que consolida el planetari com "absolutament únic al món", segons assegura el director del parc, Salvador Ribas. 

L'acte d'arrencada de la temporada també s'ha aprofitat per retre homenatge a les famílies Roigé Baulies i Rosell Feliu que van cedir els terrenys per construir l'equipament, el reconeixement va consistir en la descoberta d'una placa, que va presidir el conseller de Territori, Juli Fernández

Presentació de la remodelació del Parc Astronòmic del Montsec ©Ignasi Gómez
Presentació de la remodelació del Parc Astronòmic del Montsec ©Ignasi Gómez

El conseller de Territori, va remarcar que es tracta "d'un espai únic al món", ja que permet obrir la seva cúpula de 12 metres de diàmetre per deixar als visitants sota el cel real del Montsec. A més, quan acabi la segona fase de l’actuació, serà dels pocs planetaris al món que permetrà combinar la interactivitat amb espectadors i la projecció 3D.

El Govern català ha finançat la totalitat dels 600.000 euros que ha costat la renovació de la sala del planetari l'UII del Montsec, segons ha destacat el conseller Fernández.

Noves projeccions del Parc Astronòmic del Montsec ©Ignasi Gómez
Noves projeccions del Parc Astronòmic del Montsec ©Ignasi Gómez

El nou planetari, una instal·lació única que s’ha equipat amb un sistema de projecció 3D - cúpula completa- de 360 (el format audiovisual més gran del món) on les produccions en 6K afavoreixen l'experiència immersiva per veure els astres. A més, la nova sala multimèdia i el nou model de simulació d'estrelles permeten navegar virtualment per l'espai en dues i tres dimensions i entendre el seu origen, estructura i evolució. El sistema 3D estarà a punt en una segona fase de la renovació, a partir de l'estiu. "Volem que sigui una experiència brutal i inoblidable" per al públic, ha afirmat Ribas, que ha afegit que s'espera superar novament els 30.000 visitants aquest any 2023.

Parc Astronòmic del Montsec ©Ignasi Gómez
Parc Astronòmic del Montsec ©Ignasi Gómez

La millora de la projecció audiovisual ha anat acompanyada de la remodelació del pati de butaques, incrementant un 26% la seva capacitat, i s’ha fet accessible per a persones amb mobilitat reduïda. També s'ha renovat l'enllumenat, l'àudio i els sistemes informàtics.