Nova ofensiva contra la plaga de coloms de la Paeria de Balaguer

Segons la Paeria de Balaguer les xifres de l'informe reflecteixen que a la ciutat hi ha al voltant de 2.000 coloms, una dada que dista molt de la facilitada pels veïns, que parlen d’entre 8.000 i 10.000 exemplars
Plaga de coloms a Balaguer ©Comarques
photo_camera Plaga de coloms a Balaguer ©Comarques

El centre històric de Balaguer continua amb una sobrepoblació de coloms, malgrat les actuacions que fins ara s'han dut a terme, la Paeria va haver d'afrontar la situació des de l'estiu passat quan els excrements de coloms van inutilitzar l’aire condicionat de la biblioteca. Aquesta circumstància va obligar a l'equip de govern ha dut a terme una neteja intensiva de les instal·lacions.

La Paeria de Balaguer té la voluntat de poder revertir la situació i per aquest motiu va contractar una empresa especialitzada en el control de les plagues de coloms, aquesta ha elaborat un informe que certifica la sobrepoblació de coloms i que és un pas necessari per poder demanar al Departament d’Acció Climàtica la implementació de mesures per fer front a aquesta problemàtica. El dia 16 d'abril l'equip de govern va rebre el resultat de l’informe, i amb les xifres del document es farà la petició al Departament d'Acció Climàtica.

Plaga de coloms a Balaguer ©Comarques
Plaga de coloms a Balaguer ©Comarques

El dia 18 d'abril es va constituir la comissió de seguiment amb el grup promotor i associacions del centre històric arran de la moció que van presentar al ple del mes de febrer i que es va aprovar per unanimitat per tots els grups municipals. La paera en cap, Lorena González, va agrair la preocupació i la feina d’aquesta entitat per la salubritat dels espais afectats per la sobrepoblació de coloms i afirma que aquesta ‘és una causa compartida’ entre el consistori i els veïns. ‘Ens tindran al seu costat’, afegeix la paera en cap.

Així i tot, els veïns van posar de manifest que la inactivitat de la Paeria ha agreujat la plaga de coloms a la ciutat, i asseguraven que no s’han adoptat mesures de reducció de la població i que ja hi ha noves postes d’ous 

Rosana Montané, membre del col·lectiu que es va mobilitzar per posar fi a la plaga de coloms, va explicar a ràdio Balaguer que després de dos mesos d’haver-se aprovat una moció per solucionar la problemàtica, la inoperància de la Paeria està agreujant la neteja de la ciutat, ja que els excrements van en augment i també les males olors.

Plaga de coloms a Balaguer ©Comarques
Plaga de coloms a Balaguer ©Comarques

Els veïns han constatat que el Pla de control de la població de coloms, no ha establert un objectiu a quatre anys i han alertat que el nombre de coloms que han estimat és molt superior al que ha presentat el paer de Benestar animal, Borja Vega. La llista de peticions també incloïa concreció en la xifra d'exemplars que es preveu reduir durat aquest any. El col·lectiu d'afectats asseguren que sense la reducció de la població de coloms el pinso esterilitzant no té eficàcia.

Per part de la Paeria de Balaguer, el paer de Benestar animal, Borja Vega, ha dit que entén la “impaciència” dels balaguerins i ha explicat que s’ha contractat una empresa especialitzada en el control de plagues de coloms, una empresa que ja ha fet un informe tècnic que constata que a Balaguer hi ha una sobrepoblació d’aquests ocells. Amb aquesta informació la Paeria està en disposició de demanar a la Generalitat autorització per instal·lar gàbies.

Segons Vega, les xifres de l'informe reflecteixen que a la capital de la Noguera hi ha al voltant de 2.000 coloms, una dada que dista molt de la facilitada pels veïns, que parlen d’entre 8.000 i 10.000 exemplars. Segons Borja Vega, ha de ser suficient argument perquè el Departament d’Acció Climàtica doni permís per capturar coloms