La Paeria de Balaguer convoca la XII edició del premis Ziryab

El veredicte es donarà a conèixer durant els actes de la Nit de la Cultura, que tindrà lloc el dissabte dia 20 d’abril de 2024
Premis Ziryab 2024
photo_camera Premis Ziryab 2024

La Paeria de Balaguer impulsa una nova convocatòria dels premis Ziryab, una iniciativa que té un parell d'objectius, d'una banda, impulsar la creació literària, ampliar el repertori de llegendes ambientades a Balaguer, i donar a conèixer el patrimoni històric i cultural de la ciutat i el seu entorn; i per altra impulsar la creació d’un nou repertori musical, ampliar la literatura adreçada a formacions instrumentals d’escoles de música de nivell elemental i la seva promoció. La convocatòria compta amb una dotació econòmica de 2.000 euros, que s'atorgaran als guanyadors de les dues categories.

El termini de presentació d'originals finalitzarà el dia 22 de març

La temàtica d'enguany està dedicada a l'Home dels nassos, un personatge que prové de la tradició popular i sovint se’l relaciona amb la mitologia romana

El jurat per a la categoria de conte llegendari estarà presidit per la paera en cap de la ciutat, Lorena González, i estarà format per una representació de la Biblioteca Margarida de Montferrat; per Ramon Rubinat Parellada, professor de literatura de la Universitat de Lleida; i l’escriptor Eduard Ribera Pujol.

Per la seva banda, el jurat dels premis en categoria de composició instrumental també estarà presidit per la paera en cap; i en formaran part una representació de l’Escola Municipal de Música de Balaguer; Sergi Vergés, professor del Conservatori del Liceu; i Joan Mangrané, compositor a l’Òpera de Butxaca i Nova Creació de Barcelona. El veredicte es donarà a conèixer durant els actes de la Nit de la Cultura, que tindrà lloc el dissabte dia 20 d’abril de 2024. Les bases de la convocatòria es poden trobar al web premisziryab.balaguer.cat.

Ziryab

Abu l-Hassan 'Ali ibn Nafi' conegut popularment com a Ziryab (la merla) fou un personatge d'origen persa que va canviar els costums i les modes a al-Àndalus al segle IX: un músic i escriptor que va revolucionar el món de la música i la literatura arribant a assentar les bases de la música tradicional a casa nostra. Balaguer al segle IX era un enclavament important en la frontera entre al-Àndalus i els comtats francs. L'embrió del qual amb els anys esdevindria una de les medines més septentrionals del país. A inicis del segle XI la vida es desenvolupava entorn de la cort palatina de la ciutat. Coneixem diversos intel·lectuals que hi vivien en aquella època, vinculats possiblement al darrer califa omeya Hixam III, exiliat a terres lleidatanes i constructor del palau balaguerí. Poemes, contes i cançons devien ser escoltats a les estances del luxós palau, sota la mirada lapislàtzuli de l'Harpia que espera al Museu de la Noguera el ressò de noves músiques i textos inspirats en la ciutat de Balaguer.

Cartell Ziryab 2024
Cartell Ziryab 2024