La Paeria de Balaguer dona continuïtat al programa d'acompanyament a la gent gran, ‘De la mà’

El programa ‘De La Mà’ és un servei gratuït que té com a objectiu facilitar l'envelliment actiu de les persones de més de 65 anys residents a Balaguer
DeLaMa_Sant_Jordi_TB22_21_04_2023
photo_camera DeLaMa_Sant_Jordi_TB22_21_04_2023

El programa ‘De La Mà’ és un servei gratuït d'acompanyament a la gent gran, el qual té com a objectiu facilitar l'envelliment actiu de les persones de més de 65 anys residents a Balaguer, i que presenten alguna dificultat per sortir del domicili de manera autònoma.

El servei consisteix a acompanyar les persones a comprar, fer gestions, visites mèdiques o senzillament a fer un passeig i relacionar-se socialment. Les sortides es proposen des de l'escolta activa, sempre fora del domicili i respectant les necessitats i estat de salut dels usuaris.

Enguany, el Programa ‘De La Mà’ ha estat possible gràcies al Projecte Treball als Barris 2022 i el Programa de Treball i Formació 2022, finançats pel Servei d'Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i d'Economia Social - SEPE. Gràcies a aquestes subvencions, l'equip ‘De La Mà’ s'ha configurat amb la contractació de vuit persones, de les quals sis són acompanyants, i dues fan la tasca de coordinació i vetllen per la planificació dels serveis i comunicació amb les famílies i usuaris.

El passat dijous 31 d'agost va finalitzar l'experiència ocupacional de les quatre persones treballadores acompanyants, en el marc del Projecte de Treball als Barris, a causa de l'acabament del seu període de contractació de 6 mesos amb una jornada del 50%. Les persones contractades estaven en situació de demandants d'ocupació no ocupades, i residents al barri del centre històric.

DeLaMa_TB22_08_06_2023
DeLaMa_TB22_08_06_2023

La Paeria de Balaguer preveu continuar oferint el Servei ‘De La Mà’ per als usuaris actius al Programa, així com les persones que vulguin inscriure's per primer cop. Per tal de mantenir el servei durant els mesos de setembre i octubre, la Paeria de Balaguer ha gestionat una contractació externa de serveis amb fons propis amb l'empresa TROCA per a la integració social i empresa d'inserció, S. L. Aquesta contractació preveu comptar amb dues persones treballadores per a una durada de dos mesos i al 50% de jornada, i que facin les tasques d'acompanyant ‘De La Mà’. Tanmateix, la Paeria també té la previsió d'incorporar dues persones treballadores que realitzin acompanyaments a la gent gran en el marc de la subvenció del Programa de Treball i Formació 2023, a mitjans - finals del mes d'octubre. Gràcies al finançament propi del consorci balaguerí i als projectes subvencionats pel SOC, es podrà donar continuïtat al servei per als 54 usuaris que el programa ‘De La Mà’ té actualment en actiu.

El programa ‘De La Mà’ continuarà oferint els serveis d’acompanyament, adaptant els horaris i les freqüències de les sortides dels usuaris amb els professionals que duen a terme l’acompanyament, vetllant per una distribució tan equitativa, proporcionada i sostenible com sigui possible.

Durant 2023 cal destacar els convenis de col·laboració portats a cap amb la Residència i el Centre de dia Comtes d'Urgell, la Residència Santa Maria i la Residència Sant Domènec, fet que ha permès donar servei a 29 usuaris residents.

Tant la paera d'Afers socials i Esports, Laia Vilardell Garcia, com el paer de l'Àrea d'Ocupació, Benestar animal, Fires i mercats, Borja Vega Alonso, ressalten la bona feina feta i la gran implicació professional per part de les persones treballadores acompanyants, així com de les dues figures tècniques de coordinació ‘De La Mà’.