Balaguer ha iniciat les obres de restauració i museïtzació de la muralla emiral

El tram de muralla emiral del Firal de Balaguer és l’únic que la ciutat conserva avui en dia a l’espai públic
Muralla firal1
photo_camera Inici de les obres a la muralla firal. Foto: Paria de Balaguer

Aquesta setmana s’han iniciat les obres al tram de la muralla emiral del barri del Firal de Balaguer, per a la seva posada en valor.

Inicialment, es realitzaran una sèrie de sondejos arqueològics per tal de valorar l’estat de conservació d’aquest tram de muralla del segle IX. A partir dels resultats obtinguts es redactarà un projecte de restauració i museïtzació de les restes.

La muralla està feta amb carreus de pedra sorrenca del país, col·locats a llarg i través, un sistema similar al de les muralles de Lleida o d’Osca, que daten del mateix moment. Els sondejos permetran també saber si es tracta d’un pany de muralla corregut o si s’hi intercala alguna torre defensiva.

La fortificació protegia la zona, en la qual també hi havia una mesquita, que es va convertir a partir del segle XII en l’església de sant Miquel, avui santa Maria la Major.

En aquell moment les defenses havien d’aturar fletxes, llances, projectils de ballesta o les envestides amb ariets. Però a partir del segle XIV, amb la incorporació de la pirobalística com a armament ofensiu, la muralla va ser refeta amb un sistema constructiu diferent: amb maçoneria i encofrades que permetien construir una major alçada. 

El tram de muralla emiral del Firal de Balaguer és l’únic que la ciutat conserva avui en dia a l’espai públic malgrat que s’ha pogut anar documentant en diferents indrets del centre històric, integrat a l’interior de les cases, on va quedar després de l’ampliació urbana que va tenir lloc al segle XIV.