Ponts ha programat un any d'activitats per commemorar el mil·lenari de la col·legiata de Sant Pere

El tret de sortida de la commemoració el protagonitzaran aquest diumenge 18 de febrer els Amics de Sant Pere de Ponts amb el pregó inaugural del Mil·lenari, al qual seguirà l’actuació del cantautor Montañez, i una degustació de ranxo de Ponts
Lídia Pujol en la programació del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts ©JosepAPérez
photo_camera Lídia Pujol en la programació del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts ©JosepAPérez

El municipi de Ponts commemorarà enguany el mil·lenari de la col·legiata de Sant Pere, una celebració que també ha de servir per reconèixer la tasca de l'associació Amics de Sant Pere de Ponts que van fer possible la seva reconstrucció, per la qual cosa van rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2000.  

Aquest dijous s'ha presentat en el mateix temple la programació del primer semestre, d'un calendari que es desplegarà al llarg de l'any al municipi de la Noguera, un acte en el qual hi han participat l'alcalde, Josep Tàpies, acompanyat del president de l'associació Amics de Sant Pere, Toni Sala la comissaria del mil·lenari, Rut Martínez, el director comercial del celler del Montsec, elaborador del vi commemoratiu, Jaume Gaspà, i la cantautora Lídia Pujol.

Imatge de la col·legiata de Sant Pere de Ponts ©JosepAPèrez
Imatge de la col·legiata de Sant Pere de Ponts ©JosepAPèrez

Toni Sala va fer un breu resum de com l'activisme veïnal va impedir l'espoli del temple i a partir de l'any 1975 va emprendre la croada de reconstruir un edifici del qual pràcticament es conservaven algunes pedres. Sala va detallar que la data del Mil·lenari és conseqüència del pergamí que es va trobar al Bisbat d'Urgell, en el qual apareix la primera referència del temple, amb un judici que s'hi va celebrar l’any 1024.

Sala afegia que era una satisfacció poder compartir amb la ciutadania la celebració d’una efemèride que dona visibilitat a la feina altruista feta per desenes de veïns i veïnes de Ponts durant dècades

Per la seva banda l'alcalde de Ponts, Josep Tàpies va destacar que s'han programat activitats de caràcter extraordinari pensades per a tots els públics i que s’aniran desplegant al llarg de tot l’any.

La comissària del Mil·lenari Rut Martínez ©JosepAPérez
La comissària del Mil·lenari, Rut Martínez ©JosepAPérez

La comissaria Rut Martínez assegurava que "el Mil·lenari pretén situar Ponts com a referència cultural més enllà de la Noguera, celebrar-ne la història i articular una programació que, més enllà de l’entreteniment, incorpori un alt valor cultural pel fet de sumar disciplines diverses que permetin reforçar l’autoestima de la població a partir de la reivindicació de la memòria individual i col·lectiva dels pontsicans i pontsicanes".

La cantautora Lídia Pujol ha participat en l'acte de presentació interpretant un parell de peces del seu espectacle Dona’m la mà. Soc l’altra mà, no una costella, que també commemora dues dècades de trajectòria professional, i que presentarà a Ponts el 9 de març, acompanyada de Dani Espasa al piano, Miquel Àngel Cordero al contrabaix, Xavi Lozano als instruments de vent, Mohamed Ayoub a la veu i el llaüt, i Mohamed Soulimane al violí.  

Martínez ha destacat l'alt nivell qualitatiu de la programació, ja que el 6 de març el músic i investigador de música antiga, Jordi Savall dirigirà en el marc de la col·legiata al conjunt instrumental Hespèrion XXI, ORIENT-OCCIDENT · Diàleg de les ànimes, es tracta d'un mestissatge de músiques cristianes, jueves i musulmanes datades entre els anys 1100 i 1400.

El 10 de març l'espai exterior del temple es convertirà en l'escenari que acollirà el concert de la Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel creada pel músic Sergi Vergés que en aquest cas tindrà la col·laboració de membres de l’Escola Folk del Pirineu. Continuant amb el programa de concerts, el 13 d'abril arribarà a Ponts La Principal del Llobregat, que estrenarà la Sardana del Mil·lenari de Sant Pere, encarregada al tenora i compositor Jordi Molina.

Programa cultural

El programa del Mil·lenari també inclou un cicle de conferències bimensuals comissariat amb la col·laboració del Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida en què historiadors i especialistes com Oliver Vergés, Jordi Bolós, Carles Gascón, Francesc Fité, Flocel Sabaté, Joan J. Busqueta i Núria Preixens donaran context històric a la commemoració que es viurà aquest any.

Presenten el vi del Mil·lenari del celler Montsec ©JosepAPérez
Presenten el vi del Mil·lenari del celler Montsec ©JosepAPérez

El cicle anual de sis conferències, gratuïtes i d’una periodicitat bimensual, van començar el mes de gener passat i inclouen una nova sessió el 7 de març vinent a càrrec de Jordi Bolòs sota el títol “Castells i paisatge del segle XI als comtats catalans”. Fins al moment també han tingut lloc actes de tipus singular com la digitalització de l’església de Sant Pere i el castell de Ponts dins del popular videojoc Minecraft a manera dels primers “jocs de la fam” de la demarcació de Lleida, que es van celebrar els passats 2 i 3 de febrer a la Sala 1 d’Octubre de Ponts amb un seguiment de públic molt notable.

Els organitzadors també avançaven la presentació durant la Festa Major de Ponts del volum il·lustrat per Pilarín Bayés Petita història de Sant Perei la celebració del Dia dels Mil·lenaris a Montserrat, el 17 de novembre, compartir els mil·lenaris de Sant Pere de 2024 i el de l’Abadia de Montserrat de 2025.