Gargar Festival de Murals i d’Art Rurall de Penelles es presenta al Palau Robert de Barcelona

Penelles ha fet possible traslladar a l'àmbit rural un moviment eminentment urbà, però no tan sols això, ha aconseguit que els seus veïns es vinculin i comprometin en un projecte social i cultural, que ha col·locat el municipi de la Noguera en els circuits de turisme de gran interès
Visites de públic al Gargar de l'any 2018 ©JosepAPérez
photo_camera Visites de públic al Gargar de l'any 2018 ©JosepAPérez

Gargar Festival de Murals i d'Art Rural de Penelles es presentava aquest dimecres als mitjans i administracions catalanes en el marc del Palau Robert de Barcelona, un acte que tenia com a objectiu mostrat la internacionalitat del certamen i la constatació que s'ha convertit en un referent de l'art mural a Catalunya. En tan sols vuit edicions, i tot i la crisi sanitària pel mig, els seus impulsors han aconseguit de descentralitzar aquesta expressió artística de les grans ciutats a l'entorn rural.

Alícia obra del francès @zesoner 2017 ©JosepAPérez
Alícia obra del francès @zesoner 2017 ©JosepAPérez

Afirmar que Gargar s'ha convertit en referent no és gratuït, només cal consultar les hemeroteques per constatar que pràcticament des de la primera edició les firmes més destacades de l'art urbà es van bolcar sense condicionants en la iniciativa que van considera pionera. El francès @zesoner 2017, la novaiorquesa BKFOXX, el també francès Zeso WF, per possar alguns exemples, van signar magistrals obres en els murs del municipi de la Noguera.   

Penelles ha fet possible traslladar a l'àmbit rural un moviment eminentment urbà, però no tan sols això, ha aconseguit que els seus veïns es vinculin i comprometin en un projecte social i cultural, que ha col·locat el municipi de la Noguera en els circuits de turisme de gran interès

Un referent també per terres lleidatanes, un marc d'oportunitats per artistes talentosos del col·lectiu d'art mural als quals se'ls van obrir portes en convocatòries com a la Torrefarrera, la de Lleida,  Almacelles, Balaguer, Barbens, Sant Martí de Maldà o a Os de BalaguerSwen Schmitz, Oriol Arumí, Lily Brick, Sergi Gaya, Jofre Oliveras i Nil Safont, o Peon Prisamata, en són alguns exemples.

Pobles grans i petits han recollit en algun dels seus murs la creativitat d'aquests artistes i han aconseguit integrar en el seu entorn urbà l'herència sorgida el 2016 del petit municipi de Penelles a la Noguera més desconeguda.

Obra elaborada durant el Festival Internacional d’Art Urbà de Lleida per Albert Bonet i Enric Casado ©JosepAPérez
Obra de Lleida realitzada per Albert Bonet i Enric Casado ©JosepAPérez

No sabem si es deu a la influència del Gargar o no, però al gener d'enguany es feia públic que dos murals confeccionats en terres de Lleida eren considerats entre els millors del món del 2022 pel web especialitzat en art urbà Street Art Cities. L’obra elaborada durant el Festival Internacional d’Art Urbà de Lleida a l’avinguda de les Garrigues, per Albert Bonet i Enric Casado, i un mural situat a Penelles i elaborat per l’artista neerlandès Djoels durant l’últim Gargar Festival de Murals i d’Art Rural.

Gargar pretenia fer valdre els artistes de l'aerosol, que habitualment es menystenen o resten socialment en l'anonimat, i al mateix temps facilitar un espai als joves creadors, de casa i d'arreu del globus, d'altres disciplines artístiques (com ara l'escultura, la ceràmica o la il·lustració

Homenatge a Josep Vallverdú

El mural de la primera edició que va posar imatge al Gargar ©JosepAPérez
El mural de la primera edició que va posar imatge al Gargar ©JosepAPérez

Els directors del certamen Mar López-Pinto i Jordi Solsona al costat de l'alcalde de Penelles, Eloi Bergós van presentar la vuitena edició del Festival de Murals i Art Rural Gargar, que tindrà lloc del 5 al 7 de maig en el municipi de la Noguera, destacant la presència d'un mural dedicat a l'entorn de l'escriptor i poeta centenari, Josep Vallverdú. El treball el durà a terme l'il·lustrador Valentí Gubianas, qui formarà part del cartell amb Anna Repullo, Dirty, Dante ARcade, Edgar Massegú, Gijs Van Hee, Heléne Planquélle, Ian_Lleida, Kamma Marlo, Mura, Podre, Rame13, Stillo Noir, Sucri i Furyo, Uri Kthr, Valentí Gubianas i Wedo Goás.

Activitats paral·leles

durant el festival també s'han programat tallers de circ, escultura, grafiti, creació tèxtil i estampació adreçats a infants, i més d'una vintena de concerts i espectacles. L'oferta del Festival es complementarà, a més, amb un mercat d'artesania, cinema i la Fira del Roser, entre altres activitats. 

Podeu descarregar el programa complet clicant en aquest enllaç

La transformació de Penelles

Programa d'actes
Programa d'actes

Penelles no tan sols ha transformat parets i murs en sala d'art a cel obert, o ha recuperat la sala de projeccions... sinó que s'ha convertit en laboratori artístic, en residència per a joves creatius, i també ha transformat l'antiga Germandat en sala d'exposicions i centre d'iniciatives. Amb el nom de Sala B, impulsada des de Binomic.cat, i PingPong Technologies

La conclusió dels reptes que ha aconseguit Penelles no ha de ser altre que el de reconèixer la potencialitat que hi ha en terres lleidatanes, de valorar el que ens envolta i de treure recursos de fets tan senzills com el cant d'uns ocells que van posar nom al Gargar, com ens va explicar la Mar López-Pinto, la primera vegada que ens presentava, modestament, el seu projecte.

La rellevància i peculiaritat de la iniciativa de Penelles va ser recollida pel productor i monologuista Quim Masferrer, que l'any 2017 dedicava un programa del Foraster al municipi de la Noguera, i un any més tard l'aterrava el programa Volando Voy, que presenta Jesús Calleja, que va escenificar la restauració i inauguració de l'emblemàtica sala de cinema Kursaal, tancada des de l'any 2004. 

El laboratori creatiu

Mar López-Pinto i Jordi Solsona al 2018 amb Jesús Calleja ©JosepAPérez
Mar López-Pinto i Jordi Solsona al 2018 amb Jesús Calleja ©JosepAPérez

Mar López-Pinto i Jordi Solsona de la mà de l'equip de Binomic.cat van voler aprofitar la seva experiència metropolitana per traslladar un projecte artístic a l'entorn rural. Una proposta que, malgrat les reticències inicials, ja en la primera edició es va veure recolzat per l'administració local i els veïns, que van comprovar com el poble es convertia en escenari artístic i els seus carrers s'omplien de visitants que no tan sols s'interessaven pels increïbles murals dels artistes, sinó que també s'interessaven pel seu dia a dia. I així, comprovaven que l'entorn rural i la creativitat eren totalment compatibles. Tot plegat va suposar també elevar l'autoestima d'unes persones resignades a la pertinença a un entorn agrícola i ramader.

El laboratori Binomic.cat va trobar en l'Ajuntament de Penelles, capitanejat per Eloi Bergós i el seu equip, la complicitat necessària per creure en el projecte, i ja en la segona edició del GarGar, el cartell d'artistes seleccionats es convertia en internacional, i el municipi passava a formar part dels circuits dels grans artistes de l'art mural.