Remei Capitan, impulsora d’Agraïments, ofereix una xerrada demà a Balaguer amb el títol ‘Parlem de la mort?’

Redacció | Foto: Bona Premsa

L’especialista en acompanyament al dol i impulsora de l’empresa Agraïments, Remei Capitan, oferirà una xerrada demà a les 20 hores a la seu de Serveis Funeraris El Segre de Balaguer. Sota el títol ‘Parlem de la mort?’, abordarà la mort i els rituals vinculats a Tots Sants. Els assistents podran compartir amb Capitan les seves experiències al voltant d’aquesta temàtica. La xerrada, organitzada per Serveis Funeraris El Segre, forma part del cicle ‘Temps de Converses’, que està duent a terme aquest nou tanatori de Balaguer.

Remei Capitan té un postgrau en Acompanyament al dol per la Universitat de Lleida (UdL) i està cursant el Màster de Dol per l'Institut IPIR de la Universitat de Barcelona. Capitan és la impulsora d’Agraïments, una empresa que s’ha convertit en la primera de Lleida que organitza funerals laics o religiosos, així com suport en acompanyament del dol.

Els seus serveis consisteixen tant en l’organització de la cerimònia de comiat i de suport en l'acompanyament del dol, així com totes les gestions tant logístiques com administratives i financeres del mateix sepeli i posteriors. “A la mort no se l’espera mai i la falta de planificació d’aquest moment genera angoixa”, explica Remei Capitan, que afegeix que “Agraïments neix tant de la necessitat de l’acompanyament en un moment que ningú ens ha ensenyat a gestionar, així com la necessitat d’un ritual alternatiu a l’existent”. 

La majoritàriament del servei integral d’organització de cerimònies de comiat són litúrgies laiques, però Capitan també exerceix de mestra de cerimònies en funerals alternatius dins del ritu cristià. Tot i això, les cerimònies de comiat laiques són una alternativa cada cop més demandada a Catalunya, on ja arriben al 19,5 % dels sepelis, però Lleida fins ara no disposava de cap empresa especialitzada. De fet, els tanatoris són dels principals demandants d’aquest servei, ja que sovint es troben amb famílies que no volen cenyir-se als ritus religiosos i busquen una alternativa que actualment no està organitzada, remarca Capitán.