Reprenen els treballs arqueològics al jaciment de Santa Coloma a Àger

L'objectiu final del projecte per part del consistori és poder exposar i fer visitable tot el complex sagrat de Santa Coloma
Imatge arxiu de les excavacions dutes a terme al jaciment de Santa Coloma d'Àger. © Ajuntament d'Àger
photo_camera Imatge arxiu de les excavacions dutes a terme al jaciment de Santa Coloma d'Àger. © Ajuntament d'Àger

El passat 12 de setembre es van reprendre els treballs arqueològics al jaciment de Santa Coloma a Àger, que s'allargaran fins al dissabte dia 30 d'aquest mateix mes.

Aquesta excavació forma part del Campus d'Arqueologia Vall d'Àger de la Universitat Autònoma de Barcelona, fet que facilita la participació d'estudiants de grau i màster en Arqueologia.

Els treballs se centraran a continuar localitzant i identificant el complex sagrat al voltant de la basílica de Santa Coloma. Per això que no només es prosseguirà amb l'excavació de l'àrea arqueològica de l'any passat sinó que s'obrirà la secció en tres direccions per delimitar el conjunt edificat. De moment, els individus inhumats en sarcòfags i taüts tenen cronologies dels segles VI i VII.

L'objectiu final del projecte per part del consistori és poder exposar i fer visitable tot el complex sagrat de Santa Coloma. És per això que s'ha sol·licitat a departament de Cultura modificar l'actual traçat de la carretera del Montsec, que transcorre per sobre del complex monumental i així poder-lo exposar al públic.

L'alcaldessa Mireia Burgués apunta que “seria de gran interès poder recuperar el complex sagrat, ja que donaria un nou punt d’importància tan cultural com turísticament al municipi”. A més a més, va subratllar que la modificació del traçat de la carretera “permetria millorar la seguretat viària en aquest tram de la carretera especialment transitat durant l'època turística i que actualment compta amb baixa visibilitat per als vehicles que hi circulen”.