Balaguer ha celebrat la Diada nacional amb diversos actes de commemoració

Enguany, en el marc dels actes de la Diada, s’ha commemorat el centenari de Josep Vallverdú, així com el 125è aniversari del naixement de Josep Carner-Ribalta

Diada nacional de Catalunya a Balaguer. © Paeria de Balaguer
photo_camera Diada nacional de Catalunya a Balaguer. © Paeria de Balaguer

Balaguer va celebrar els actes institucionals amb motiu de la Diada nacional de Catalunya de 2023 a l’església de Santa Maria. Enguany, en el marc dels actes de la Diada, s’ha commemorat el centenari de Josep Vallverdú, així com el 125è aniversari del naixement de Josep Carner-Ribalta.

L’acte ha estat encapçalat per Lorena González, paera en cap de Balaguer, i Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera.

Josep Vallverdú en els actes de la Diada a Balaguer ©AjuntamentdeBalaguer
Josep Vallverdú en els actes de la Diada a Balaguer © Paeria de Balaguer

Pel que fa al programa d’actes, va començar amb la hissada de la Senyera, mentre l’Orfeó balaguerí interpretava el Cant de la Senyera, de Joan Maragall, sota la direcció de Miguel Castro Santafe. Seguidament, la paera en cap de la ciutat va donar la benvinguda als assistents, i després va ser el torn de paraula de Georges Carner, fill de Josep Carner-Ribalta.

En aquest sentit, Carme Alòs, en representació de la Companyia de comèdies Crisi Perpètua, va llegir un fragment de la seva obra Les Fades de Montmur.

Tot seguit, Josep Vallverdú va dirigir unes paraules al públic assistent, després es va interpretar l’EP El vent, la neu, la boira, en el que Jordi Montañez musica quatre poemes de l’escriptor.

Els actes van continuar amb la proposta de dansa performativa L’Hereu Riera, de Pere Seda, en la que s’explora el diàleg entre el llenguatge primari de la dansa tradicional catalana i diverses tècniques de dansa contemporània.

Finalment i per cloure l’acte, l’Orfeó balaguerí ha interpretat El Cant dels Segadors de Francesc Alió, sota la direcció de Miguel Castro Santafe.

Amb motiu de la Diada dimarts, 12 de setembre, es va fer una ballada de sardanes a la plaça del Mercadal, a càrrec de la Cobla 11 de setembre, organitzada pel Col·lectiu Sardanista de Balaguer.