Jornada de portes obertes de les adoberies de Tremp, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya

Redacció | Foto: Consell Comarcal del Pallars Jussà

Diumenge 11 de setembre el Consell Comarcal del Pallars Jussà ofereix visites guiades i gratuïtes per donar a conèixer les Adoberies de la Font Vella.

Les visites tindran una durada de 30 minuts i es faran per torns a partir de les 9.30 h i fins a les 11.30 h. Els visitants podran descobrir aquest espai patrimonial rehabilitat gràcies a l'operació "Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà" que compta amb finançament de fons europeus FEDER, i el cofinançament de l'Ajuntament de Tremp i la Diputació de Lleida.

Durant la visita s'explicarà el passat adober de Tremp que va comptar en aquesta zona amb quatre edificis destinats a adoberies i que van arribar a acollir fins a 8 activitats d'adobers en diferents períodes. Les adoberies estan documentades des de l'edat mitjana i van ser plenament operatives fins a mitjan segle XIX, tot i que es van mantenir fins a principis del segle XX. En aquests espais s'hi duia a terme tot el procés d'adobat de les pells del bestiar, transformant la pell crua en cuir. Aquesta zona, gràcies a la proximitat de l'aigua, podria considerar-se el "polígon industrial" d'aquells temps, ja que els arqueòlegs hi han documentat altres activitats econòmiques relacionades que van ubicar-se al llarg del barranc: un escorxador, una destil·leria o un obrador de tint entre d'altres.

Les obres han permès rehabilitar la planta baixa de l'edifici on es feia l'activitat principal i s'ha recuperat la primera planta com a espai a disposició de la ciutat i mirador del barranc de la Font Vella. A més, a la font que li dona nom s'hi ha instal·lat un panell explicatiu de les activitats que s'hi duien a terme.