La Pobla de Segur rebrà un milió d’euros per a la millora energètica del municipi

Redacció | Foto: pallarsdigital.cat

Aquest divendres s’ha conegut la resolució de la convocatòria del programa DUS5000, dels fons europeus Next Generation i que en aquest cas gestiona el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que atorga un total d’1.084.283,99 euros a l’Ajuntament de la Pobla de Segur.

Aquest projecte té un període d’execució de dos anys i pretén millorar l’eficiència energètica del municipi, augmentant el consum energètic provinent de recursos renovables i reduint-ne el de combustibles fòssils.

L’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha quantificat l’estalvi econòmic que suposarà aquestes accions i que rondarà el 70% del que actualment el consistori està pagant per al subministrament elèctric i de gas.

El programa consta de cinc mesures diferents. La primera fa referència a Casa Mauri, l’edifici modernista que allotja l’ajuntament. L’objectiu és reduir la demanda i el consum energètic i preveu rehabilitar la coberta de l’edifici, renovar les finestres i els diferents elements lumínics.

La segona acció planteja la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l’Escola Els Raiers per generar una energia que subministri fins a 7 equipaments municipals: Ajuntament, Escola Els Raiers, magatzem de la brigada, la Biblioteca, el Telecentre, l’Escola Bressol i el Pavelló d’Esports. La finalitat és autoconsumir el 80% de l’energia generada i destinar el 20% restant a una comunitat energètica.

La tercera mesura és la instal·lació de generació tèrmica i renovable i xarxes de calor i fred. D’aquesta manera, gràcies a dues calderes de biomassa alimentades per estelles forestals, s’abastirà energia neta per a la xarxa de calor i/o fred de Casa Mauri, el Molí de l’Oli, l’Escola els Raiers i la Residència Nostra Senyora de Ribera.

Finalment, el projecte preveu la substitució de dos vehicles municipals: una furgoneta per a la brigada i el cotxe dels vigilants municipals, que passaran a ser dos vehicles elèctrics.